В Україні створили 3D-модель печер Києво-Печерської лаври — вона допоможе відновити об'єкт у випадку руйнувань

3D-модель печер Києво-Печерської лаври. Скриншот: sketchfab.com

Українська компанія Skeiron створила 3D-модель печер, розташованих на території Національного заповідника "Києво-печерська лавра". Команда спеціалізується на лазерному скануванні культурної спадщини, з посиланням на пресслужбу Міністерства культури, повідомляє "Дім".

Віртуальна модель печер Києво-Печерської лаври є у вільному доступі на платформі Sketchfab. Вона сприятиме популяризації історії Києва, вважають у міністерстві, а також допоможе відновити об'єкт у випадку руйнувань. Такий підхід свого часу допоміг розпочати реконструкцію Собору Паризької Богоматері, який зазнав значних руйнувань після пожежі у 2019 році.

Більш деталізована версія печер Лаври зберігається на окремому сервері та доступна лише за індивідуальним запитом на електронну пошту [email protected]. Її можна використовувати лише у некомерційних цілях та після отримання дозволу від Києво-Печерської лаври.

У цих печерах у середині ХІ століття почалося чернече життя. Печери розташовані на глибині від 5 до 15 метрів, а їхня загальна довжина становить майже 900 метрів. Процес оцифрування печер тривав понад місяць і відбувався у два етапи. Спочатку команда працювала безпосередньо в печерах з лазерним сканером. Робота була складною через низькі стелі, які змушували працювати майже навколішках. Отримані дані обробляли в офісі.

Печери Києво-Печерської Лаври стали 80-им об'єктом команди Skeiron в рамках проєкту #SaveUkrainianHeritage. Його запустили у березні 2022 року, аби зберегти у цифровому вигляді унікальні споруди України, яким загрожує знищення через російську збройну агресію.

Читайте також: У грі Fortnite тепер можна ходити Майданом Незалежності і допомагати відбудові України

Прямий ефір