Інститут нацпам'яті просить демонтувати Арку дружби народів у Києві

Київ. Фото: kmr.gov.ua

Український інститут національної пам'яті вважає, що Арка дружби народів  (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві підлягає повному демонтажу. Фахівці Інституту зазначили, що споруда належить до символіки російської імперської політики, з посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє "Дім".

Колишня Арка дружби народів у столиці на території Хрещатого парку була відкрита у рамках святкування 60-ї річниці створення СРСР у 1982 році. Окрім самої арки, частиною композиції був радянський монумент із двома "пролетарями", українцем і росіянином. 14 травня 2022 року Київська міська рада ухвалила рішення про декомунізацію Арки дружби народів і перейменувала її на Арку свободи українського народу. Пам'ятник під нею демонтували. 

"Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов'язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією, належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу", — йдеться у висновках експертної комісії УІНП.

В Інституті кажуть, що попри перейменування монумент "репрезентує радянські ідеологеми й конотації", тому становить загрозу національній безпеці України.

Читайте також: Мінкульт пропонує внести до списків ЮНЕСКО ще 2 елементи нематеріальної культурної спадщини

Прямий ефір