Фото єврейського кладовища на Прикарпатті перемогли на конкурсі від "Вікіпедії"

Єврейське кладовище у Делятині. Фото: Тарас Золотавін

Знімки кладовища у селищі Делятин Івано-Франківської області визнали найкращими за 2023 рік у номінації "Єврейська спадщина" фотоконкурсу "Вікі любить пам'ятки" (Wiki Loves Monuments). Автором зображень є чинний військовослужбовець ЗСУ Тарас Золотавін, з посиланням на "Українську правду" повідомляє "Дім".

"Вікі любить пам'ятки" — це фотоконкурс пам'яток культурної спадщини, який регіональні відділення Фонду Вікімедіа проводять приблизно в 50 країнах світу, зокрема й в Україні. Організатори прагнуть зібрати фотографії усіх пам'яток культурної спадщини світу і розмістити їх на сторінках Wikipedia. 

Єврейське кладовище у Делятині. Фото: Тарас Золотавін

Три світлини, на яких зображено єврейський цвинтар, що не охороняється державою, потрапили до категорії "Найкраща серія". Це кладовище у Делятині Тарас Золотавін сфотографував кілька років тому під час подорожі Карпатами. За його словами, потрапити на територію кіркута (єврейського кладовища) вдалося завдяки місцевим жителям, які обгородили його парканом.

"Дуже вразили масштаби. До того мені не доводилося бачити одночасно стільки мацев (єврейських надгробків, — ред.) у такій концентрації й різноманітті орнаментів. Трапляється досить витончена робота різьби по каменю. Багатство стилістики та орнаменту, тварини, символи, написи тощо", — розповів Тарас Золотавін.

Єврейське кладовище у Делятині. Фото: Тарас Золотавін

Серед членів журі конкурсу — подружжя Марли та Джея Осборнів, які працюють над відновленням єврейських кладовищ у Рогатині на Івано-Франківщині. За їхніми словами, кладовище у Делятині є одним із небагатьох уцілілих єврейських кладовищ у західній частині України. Воно старіє природним шляхом без стороннього втручання. Фото ілюструє типову щільність поховань, які були на цих старих кладовищах.

Читайте також: Скрипаль у формі ЗСУ підкорює мережу: фронтова творчість учасника нацвідбору на Євробачення 

Прямий ефір