Планують випікати "Переможний" хліб та розширити бізнес: як приватна пекарня "ХлібОК" врятувала від голоду місто Мена 

Валентин Боженов. Скриншот: kanaldim.tv

З перших днів повномасштабного вторгнення Менська громада в Чернігівській області опинилася в окупації. Обов'язок забезпечувати людей хлібом під час окупації взяла на себе приватна пекарня "ХлібОК". Тут випікають хліб за старовинними рецептами, завдяки чому підприємство стало відомим далеко за межами Менської громади. Більше про роботу приватної пекарні під час окупації та після звільнення громади, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

З першого дня повномасштабного вторгнення Росії Менська громада у Чернігівській області опинилася в окупації. Тоді всі мешканці міста оцінили справжній смак та ціну хліба, який був у дефіциті. Забезпечити людей стратегічним продуктом вирішила приватна пекарня "ХлібОК". 

"Сьогодні ця пекарня є однією з найбільших у нашій громаді. Це соціально відповідальний бізнес, який не тільки забезпечує людей хлібом, а й створюють додаткові робочі місця, постійно розширюють асортимент свого товару, постійно надають продукти на різні заходи у громаді", — розповів секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко.

Започаткував бізнес у 2019 році Валентин Баженов разом з партнерами. Чоловік розповідає, що на той час власної пекарні громада не мала, тому й вирішили відкрити хлібопекарське підприємство та випікати крафтові буханці. Згодом до бізнесової справи доєдналися його дружина Оксана. Унікальні рецепти паляниці шукали в монастирях, а досвід переймали в монахів. Завдяки цьому пекарня стала відомою не лише в Менській громаді, а й далеко за її межами. 

"Ми випікаємо хліб за старовинними рецептами. Рецепти привезені з монастирів Прикарпаття і Закарпаття", — повідомив власник пекарні "ХлібОК" Валентин Боженов. 

До повномасштабної війни тут випікали понад 40 видів хліба, тепер лише 12. Поки громаді цього вистачає. Під час окупації пекарі практично жили на виробництві. Коли вичерпалися запаси власної продукції, допомагали місцева влада, фермери та мешканці громади. 

"Було дуже страшно. Втім, ми ніяк не могли залишити людей без хліба. Тут стояли черги за хлібом. Ми були відрізані від цивілізації, але ми старалися. Випікали дуже багато хліба", — зізналася пекарка Валентина Середа. 

В пекарні трудяться 12 працівників. Щодня тут випікають майже 3 000 хлібобулочних виробів. Процес приготування хліба займає до 30 годин. На те, щоб виросла житня закваска, потрібна доба, а від замісу до випічки минає п'ять годин. 

"Хліб у нас натуральний. Ми не додаємо ані розпушувачів, ані ферментів. Тільки найкраща мука вищого сорту, тому він дуже смачний та корисний", — додав Валентин Боженов. 

В пекарні виготовляють не лише буханці, а й медові пряники, бублики, короваї, круасани та іншу здобу. Технологи розробили власний рецепт смаколиків і готують листкове тісто з екологічних продуктів. Деяке обладнання для виробництва вдалося придбати завдяки американському гранту. 

"Піч, яку ми придбали за грантові кошти, пелетна. Вона скоротила нам споживання електроенергії в три рази", — пояснив власник пекарні "ХлібОК". 

Менські пекарі не лише забезпечують громаду хлібом, проводять майстер-класи для дітей, але й донатять на армію та передають смаколики на передову. У планах підприємців придбати сонячні панелі та зробити пекарню енергоефективною, а також поступово розширювати асортимент. 

"Ми подалися на ще один грант на відкриття цеху з виробництва печива. Це 1 600 000 гривень з умовою створити п'ять робочих місць. Хочемо виробляти пісочне печиво, еклери та рулети", — резюмував Валентин Боженов.

Також на підприємстві планують випікати "Переможний" хліб, після війни. Він буде візитівкою пекарні, яка вистояла і стала надійною опорою мешканцям громади в скрутні часи. 

Читайте також: Пекарня на Київщині готує для ЗСУ печиво, яке їли військові під час Першої світової війни

Прямий ефір