Володіє унікальною технікою вишивання, створювала костюми для фільму "Захар Беркут" — історія переселенки з Криму

Тетяна Іванова. Скриншот: kanaldim.tv

Художниця і вишивальниця Тетяна Іванова — переселенка з Керчі. Наразі вона із сім'єю живе в Ірпені. Майстриня володіє унікальними техніками вишивання, співпрацювала з відомими дизайнерами, створювала костюми для кінострічок. Про захоплення Тетяни та її роботи розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

Тетяна Іванова — переселенка з Керчі. У 2014 році після окупації півострова росіянами жінка змушена була разом із чоловіком переїхати до рідних у Дніпро, а згодом — до Ірпеня. Іноді вона приходить відпочити на міську набережну, яка нагадує її рідний дім. Майстриня дуже вдячна нескореним місту та людям, які прийняли її родину, і тепер у неї є можливість займатися улюбленою справою. Повномасштабна війна навчила художницю і вишивальницю цінувати кожну мить життя і використовувати її, наближаючи нашу перемогу. Зараз Тетяна Іванова разом зі своїми учнями створює роботи, які продає для підтримки ЗСУ. 

Тетяна Іванова володіє мистецтвом гаптування — шиття золотими та срібними нитками. Жінка вишиває сухозлотом дивовижні портрети і навіть ікони. Цей різновид вишивки особливо популярний в Криму. 

"Кримські татари дуже багато золотом вишивали — одяг, головні убори, предмети інтер'єру. В Україні було більше церковного шитва. Я працювала в цій галузі, поки не прийшла комп'ютерна вишивка. Те, що робилося раніше руками, зараз робить комп'ютер. І робить дуже гарно. Ми там трішки допрацьовуємо", — розповіла майстриня. 

Для майстрині це стало одночасно професією і захопленням. Далі була співпраця з відомими українськими дизайнерами, створення одягу та аксесуарів для українських кінострічок. 

"Мені дуже пощастило під керівництвом Антоніни Белінської побувати в пошивочному цеху фільмів "Захар Беркут" і "Козаки. Абсолютно брехлива історія". Мене запросили як вишивальницю. Звісно, я там була не одна, нас було багато — дуже класні дівчата", — поділилася Тетяна Іванова.

Вишиває Тетяна понад 30 років. Окрім цього вона створює ексклюзивні прикраси та аксесуари. Нитки, бісер, каміння та природні матеріали — її стихія. 

Раніше Тетяні здавалося, що часу так багато і свою найкращу роботу вона ще зробить. Але коли почалася велика війна і довелося знову евакуюватися в інше місто, вишивальниця зрозуміла, що треба цінувати кожну мить життя. Тепер вона сподівається завершити те, що давно планувала — вишити ікону Божої Матері з янголами.

За фахом Тетяна — вчителька образотворчого мистецтва, трудового навчання та креслення. В Ірпені вона відкрила студію "Володарі фарб", де навчає живопису понад 30 дітей. Викладачку дуже тішить успіхи її учнів. Зараз вона майже не пише картин, бо практично весь час присвячує роботі з дітьми. Крім малюнків, учасники студії створюють унікальні композиції. Наприклад, розмальований тубус, який продали на благодійному аукціоні, а кошти передали на потреби українських захисників. Так, завдяки мистецтву Тетяна разом з дітьми проживають важкі часи та мріють про щасливе майбутнє у вільній незалежній Україні. Після деокупації Криму художниця сподівається поїхати в гості до рідної Керчі.

Читайте також: Творчість, лекції та розмови з психологом: у Києві відкрився безкоштовний простір "Місце сили" для дітей і підлітків 

Прямий ефір