Поява сигналу SOS, а також день народження Чарльза Діккенса і Олега Антонова — 7 лютого в історії 

Зустрічаємо середу, 7 лютого, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

7 лютого відзначається День балету. Це витончене мистецтво виникло у XV столітті в Італії, і перші 200 років балетом займалися виключно чоловіки. Відомі спідниці-пачки виникли у середині XIX століття, а пуанти — аж наприкінці. 

Його історія про старого, жадібного Ебенезера Скруджа зачарувала читачів. За кілька тижнів після публікації книгу адаптували для сценічної постановки, а за її мотивами зрештою зняли понад 50 фільмів. Це повість "Різдвяна пісня у прозі" британського письменника-романіста Чарльза Діккенса, який народився сьомого лютого 1812 року. Його творчість — це реалізм і англійський гумор. 

Сьомого лютого 1906 року сигнал SOS вперше запропонували використовувати як міжнародний сигнал лиха у радіотелеграфного зв'язку. Його набирали азбукою Морзе — три крапки, три тире, три крапки. Хто і коли вперше використав сигнал лиха SOS — невідомо. Згідно з однією з версій, це сталося 1909 року на пасажирському кораблі "Славонія". 

Минуло рівно 118 років від дня народження Олега Антонова. Його іменем назване одне з найбільших і найстаріших авіаційних підприємств України. Загалом авіаконструктор створив 52 типи планерів та 22 типи літаків. Серед них: вантажні гіганти Ан-124 "Руслан" та Ан-225 "Мрія". 

10 років тому відбулася прем'єра американського короткометражного фільму "Дитячі автомобільні гонки". Головну роль — бродягу Чарлі — виконав Чарлі Чаплін. Згодом цей сумний і добрий маленький чоловік у капелюсі, величезних туфлях і широких мішкуватих штанях став одним із символів кінематографа XX століття. 

Астронавтці Гайдемарі Стефанишин-Пайпер виповнюється 61 рік. Вона народилася в американському містечку Сент-Пол і все ж називає себе українкою. Її батько родом з Львівщини. Вперше на орбіту Землі Стефанишин-Пайпер полетіла 2006-го, аби разом із командою встановити сонячні батареї на Міжнародній космічній станції, і стала восьмою жінкою-астронавткою НАСА, яка здійснила вихід у відкритий космос. Під час подорожі мала з собою синьо-жовтий прапор і плеєр з українськими піснями. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"! 

Прямий ефір