"Перша приватна їжарня": хто та як організував єдиний в Україні притулок для їжаків

Їжак у приватному притулку. Скриншот: kanaldim.tv

Багатьом їжакам під час війни вдалося вижити завдяки засновнику єдиного в Україні притулку для їжаків Кирилу Талеру. Про діяльність унікальної організації "Першої приватної їжарні" розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

Діяльність притулку "Перша приватна їжарня" розпочалася у 2017 році. Тоді Кирило Талер разом з подругою врятували свого першого їжака, якому дали ім'я Глюча. 

"Він перетворився у великого їжака, був з жахливим характером. Він нас ненавидів, він ненавидів весь світ. То була справжня тварюка, але ми все одно його дуже любили. Він наш перший підопічний", — пригадує засновник притулку для їжаків Кирило Талер. 

Чоловік зовсім не мав досвіду у догляді за такими тваринами. Завдяки іноземним спільнотам, форумам та літературі зооволонтеру вдалося вилікувати Глючу. Так народилася велика любов до їжачків, а його власна квартира перетворилася у справжній реабілітаційний центр для них. 

"Я став відомим. Люди почали звертатися, передавати мій номер телефону. Відбою від запитів немає", — зізнається зоозахисник. 

Від початку заснування притулку Кирилові Талеру вдалося врятувати сотні колючих пацієнтів. Після реабілітації їжаків повертають на волю. Якщо тварина має певні обмеження щодо повноцінного життя у природі, то волонтер шукає їм новий дім, а декого залишає собі. З утриманням та лікуванням тварин чоловікові допомагають люди, які донатять притулку. Також волонтер має напарницю. 

"У нас дві штаб-квартири. У неї навіть більше вольєрів. Інколи вона доглядала одночасно за трьома десятками їжаків. Не знаю, як вона це витримала", — додає Кирило Талер. 

Коли Росія розпочала повномасштабну війну у волонтерів на реабілітації було 10 їжаків. Їх вдалося евакуювати за кордон. 

"На мене вийшли представники міжнародних організацій, пов'язаних з їжаками, та запропонували допомогу. Зокрема, власниця притулку в Польщі забрала тварин до себе. Волонтери нам допомогли з транспортуванням їжаків з Києва до Львова. У Львові їх "підхопила" машина, яка доставила їжаків до Познаня", — резюмує Кирило Талер. 

Коли російські війська відступили від столиці, притулок "Перша приватна їжарня" знову запрацював. У травні 2022 року Кирило прийняв перших тварин. Нині у волонтера проживає шість врятованих їжаків. Кирило Талер з напарницею мріють про перемогу України, відновлення популяції диких їжаків Херсонщини та про власний будинок у передмісті столиці, у якому тисячі їжаків отримають шанс на нове життя. 

Також цікаво: Lapki проводять благодійні тренування з йоги з безпритульними тваринками

Прямий ефір