Квіти та комахи в епоксидній смолі: як студентське хобі врятувало сім'ю переселенців

Композиції в епоксидній смолі. Скриншот: kanaldim.tv

Казкові нічники збирають у TikTok сотні тисяч лайків. Дивовижні лісові композиції в епоксидну смолу заливає переселенка зі Слов'янська Анастасія Городян. Після 24 лютого 2022 року майстрині з сім'єю довелося евакуюватися. Чоловік втратив роботу, тож жінка змушена була заробляти улюбленим хобі, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

На початку повномасштабного вторгнення Анастасія Городян з чоловіком та сином евакуювалися на Полтавщину у село Федорівка. Сім'ї надали маленький закинутий будинок. Влаштувавшись, Настя почала думати про заробіток, бо через війну її чоловік втратив роботу. Так згадалося студентське хобі — вироби з епоксидної смоли. Настя почала експериментувати. Так з'явилися кулони, в яких застиг цілий ліс, свічники з квітковими композиціями та казкові сфери. 

"Такі сфери збирається дуже довго, бо матеріал весь справжній. Рослини треба засушити. На формування самої композиції витрачаю від двох до шести годин. Тобто я довго сиджу, роблю деталізацію з маленькими квіточками. Потім вже виготовляється сама сфера", — пояснила майстриня, засновниця магазину Lo.foire Анастасія Городян.

Залити епоксидною смолою, висушити, відшліфувати та відполірувати. На один виріб діаметром сім сантиметрів майстриня витрачає від одного тижня до двох, залежно від складності композиції. З композиціями допомагає син, який час від часу приносить додому комах. Ще один виріб, який уподобали користувачі соцмереж — баночки з сушеними фруктами. Смола, з якою працює майстриня, має харчовий сертифікат. Тож тару можна використовувати на кухні. 

"Щоб було більше яскравих відтінків, я вирішила додати сюди кілька видів фруктів. Перша баночка була з лимонами. Сподобалося користувачам TikTok. Почали замовляти вироби на новорічні свята, навіть за кордон відправляла", — продовжує майстриня.

Після деокупації Харківщини сім'я переїхала до батьків майстрині в Барвінкове, що за 50 кілометрів від Ізюма. Зараз жінка працює там і мріє про власну майстерню. 

"Мрію про майстерню, бо смола в рідкому стані дуже токсична. Коли я працюю, то не дозволяю нікому заходити в кімнату. Смолу заливаю в великому респіраторі, накриваю все, провітрюю, щоб жодного запаху не було", — резюмувала майстриня.

Хобі Анастасії Городян годує всю родину, тож майстриня активно розвиває справу. Зараз працює над нічною підсвіткою сфери. Також Анастасія разом з мамою вирощує сухоцвіт та продає букети, які зберігаються аж до п'яти років. 

Читайте також: В'яже іграшки та допомагає ЗСУ — історія майстрині з Прикарпаття 

Прямий ефір