Національний день свободи у США та день народження поета Євгена Маланюка — 1 лютого

Зустрічаємо четвер, 1 лютого, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

1 лютого 1865 року Сполучені Штати Америки скасували рабство. Відповідний документ підписав тодішній президент США Авраам Лінкольн. Ухвалення рішення передувала громадянська війна між північчю і півднем країни, адже основною причиною конфлікту було прагнення південних штатів поширити рабство на північну частину. В такому разі країна стала б повністю рабовласницькою тож Лінкольн вирішив скасувати рабство. 1 лютого у США щороку відзначають Національний день свободи.

140 років тому вийшов друком перший том Оксфордського словника. Це один із найвідоміших і найповніший академічних довідників англійської мови. Автором масштабного проєкту було Лондонське філологічне товариство, а головним редактором став шотландський лексикограф Джеймс Мюррей. Оксфордський словник має 10 томів і налічує понад півмільйона слів.

1 лютого 1897 року народився один із найвидатніших поетів XX століття, філософ і вояк Євген Маланюк.  З 1917 року він служив в Армії УНР та боровся за Українську державу, а три роки по тому опублікував перший вірш. Творчість Маланюка — це точність, гострота, лаконічність і цілковита безкомпромісність. Збірки поета були заборонені радянською владою та виходили за кордоном. Найвідоміші "Стилет чи стилус", "Гербарій", "Земля і залізо".

Один з найбільш впізнаваних художників України Володимир Микита відзначає сьогодні 93-річчя. Головна тема творчості митця — життя та побут закарпатського села. Його картини представлені у музеях і приватних колекціях України та Європи. Одна з найвідоміших "Ягнятко". Володимир Микита продовжує малювати. Минулого року презентував виставку з 36 картин, які створив за рік.

Американському актору і продюсеру Майклу Холлу виповнюється 53 роки. За його словами, він завжди хотів бути у центрі уваги. Як актор дебютував у мюзиклі "Кабаре", куди його запросив відомий режисер Сем Мендес. А вже всесвітню популярність здобув після виходу культового кримінального серіалу "Декстер. У цьому чи не найвідомішому проєкті американського телебачення Холл виконав головну роль серійного вбивці та здобув за неї Золотий глобус.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір