Київська область буде першою серед регіонів у проєкті меморіалізації місць пам’яті

Буча. Фото: Facebook/Людмила Денісова

У Київській області представили Концепцію меморіалізації пам’ятних місць. Пілотний проєкт передбачає створення мапи місць вшанування пам’яті та героїзму українського народу. Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація, передає "Дім".

Презентація відбулася на першому засіданні робочої групи, до якої увійшли Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Київська обласна державна адміністрація, Український інститут національної пам’яті, представники п’яти територіальних громад Київщини, ГО "Музей сучасного мистецтва".

Поки що фахівці працюватимуть над створенням мапи локацій Київщини, які стануть новими форпостами національної пам’яті. Місця на цій карті мають бути наповнені важливими сенсами та перевіреною інформацією та історією для жителів територіальних громад та відвідувачів місць пам’яті в області.

Як зазначила директор Департаменту культури і туризму Київської ОВА Анна Куценко, важливим фактором започаткування концепції є нова соціальна парадигма, сформована війною — місця вшанування пам’яті та героїзму українського народу, і сьогодні до громад, які пережили російське вторгнення і є звільненими, посилений інтерес як громадян України, так і іноземців.

"Київська область має особливе значення для загальноукраїнської та світової пам’яті російсько-української війни", — наголосила вона.

Створення подібних маршрутів пам’яті потребує залучення широкого експертного кола та тривалих дискусій, оскільки тематика є чутливою й стосується великої кількості українців. 

В Україні з’являється дедалі більше місць, що потребують особливої уваги, і обов’язок держави — супровід та розвиток цього процесу, що стане одним із найважливіших соціокультурних явищ на довготривалий термін, ідеться в повідомленні.

Читайте також: Відеопроєкт "Нація, яка пам’ятає": співзасновниця платформи "Меморіал" Лєра Лауда розповіла про збереження пам'яті та майбутній музей

Прямий ефір