"Хвостаті лікарі" у стайні під Харковом: як собаки та коні зцілюють пацієнтів військового госпіталю

"Хвостаті лікарі" для військових. Фото: armyinform.com.ua

Група лікарів і фахівців реабілітаційної команди одного з госпіталів ЗСУ у співпраці з волонтерами започаткували реабілітацію поранених українських бійців за допомогою іповенції та каністерапії. Днями відбувся перший виїзд для занять на локації неподалік Харкова. Як коні і собаки можуть допомагати українським захисникам під час лікування, дізнавалися журналісти АрміяInform, передає "Дім".

Іповенція — це модель терапевтичної взаємодії між людиною і конем, яка об’єднує різні види контакту, що мають психотерапевтичний потенціал. За словами представниці ГО "ХАробрість" Марії Волкової, яка допомогла організувати захід для пацієнтів шпиталю, такі сеанси спілкування з конями для військових громадська організація проводить вже 10 місяців. До повномасштабного вторгнення у стайні на сеанси іпотерапії приводили дітей. Потім сюди приїздили бійці, які поверталися до Харкова на ротацію. Тепер тут запроваджується програма для поранених бійців.

"Посттравматичний стресовий розлад, депресії та панічні атаки — це найчастіші явища, з якими військові повертаються з передової. Під час взаємодії з конями — це і годування, і чищення тварин, і просто обійми, і катання верхи — у військових з’являється можливість переключити емоції від війни, заземлитися і відчути себе тут і зараз. Стабілізується сон, змінюється на краще настрій, з’являється радість, хлопці і дівчата кажуть, що нібито занурилися в дитинство", — пояснює представниця ГО "ХАробрість" Марія Волкова.

Коні — це не єдині тварини, які можуть допомагати нашим захисникам. Вже за день пацієнтів військового шпиталю до себе в гості запросив Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді на сеанс каністерапії.

Бійців безумовною любов’ю і ласкою реабілітували лабрадор Ася і ретривер Джина. Обидві навчені собаки вже деякий час працюють з дітьми, які через повномашстабне вторгнення Росі в Україну потрапили у складні життєві обставини. Тепер пацієнтами "хвостатих лікарів" стали й українські військовослужбовці.

"Терапевтичні собаки — це такий собі інструмент, який використовується з різними варіантами терапії, виходячи з позитивного впливу тварин на здоров’я людини. Секрет терапії полягає в тому, що собаки неупереджено ставляться до людей. Для наших захисників і захисниць взаємодія із собакою має велике значення, адже далеко від дому, в окопах, з ними поруч майже завжди перебувають саме собаки. Вони попереджають про небезпеку, виступають друзями, яким наші воїни довіряють більше, ніж людям, своєю присутністю "примушують" про них піклуватися, — розповів каністерапевт Петро.

Саме тому під час каністерапії розвивається особистість людини, розкриваються почуття та емоції, прискорюється процес соціальної адаптації, резюмує каністерапевт. Про ефект анімалотерапії з медичної точки зору військовим розповів лікар-невролог військового шпиталю Іван.

"Спілкування з тваринами підвищує рівень гормону любові — окситоцину, а також серотоніну та дофаміну. Це вплив на психоемоційний компонент через гормональний механізм. З боку фізичної терапії та реабілітації — під час верхової їзди м’язи кора мають бути розслаблені, що досягається завдяки покращенню автоконтролю тіла самими пацієнтами та хвилеподібних рухів при русі коня", — пояснює лікар-невролог.

Якщо в пацієнта наявна периферична нейропатія (пошкодження функції нерва, внаслідок чого страждає функція м’язів), то кінна виїздка стимулює залучення уражених м’язів та сприяє покращенню їхніх функцій, додає лікар.

Читайте також: Що таке іпотерапія та як вона допомагає військовим

Прямий ефір