Чи включать до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО традицію Щедрого вечора в Україні — відповідь Мінкульту 

Елемент ритуальної вистави "Коза", яку розігрують на Щедрий вечір. Фото: unian.net

Елемент "Традиції Щедрого вечора в Україні" планують внести до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Процес подання триватиме у кілька етапів. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає "Дім".

Разом із традицією Щедрого вечора у Національному переліку вже 88 елементів нематеріальної культурної спадщини. 

"Робота щодо внесення традиції щедрування до світового списку ЮНЕСКО триває. Збереження традицій в Україні було надзвичайним викликом протягом багатьох століть, адже імперська та радянська влада зробили все, щоб знищити ідентичність націй. Сьогодні одним із головних завдань держави є максимальне збереження традицій, які вирізняли українців серед інших і стали базою для нашої ідентичності", — сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандаєв.

Процес внесення традиції щедрування до переліку Всесвітньої спадщини розділено на кілька етапів. Передусім до 31 березня держава має подати це досьє до Секретаріату Конвенції з охорони нематеріальної спадщини. До червня секретаріат оцінюватиме це досьє. До вересня в України буде можливість внести правки. Очікується, що у грудні досьє потрапить до Комітету з охорони нематеріальної спадщини. 

"Дійсно, процес не швидкий: від подачі досьє до самого розгляду Комітетом може тривати два роки", — пояснила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Досьє готували рік, повідомили в Інституті культури України.

"Дослідили, що являє собою традиція Щедрого вечора. Це й 12 ритуальних страв, за приготуванням яких об’єдналася родина. Це й щедрування: виконання щедрівок, й обряд водіння кози. Українці вірили, що чим більше щедрівників прийме сім’я, тим більш заможною буде", — зазначила співзасновниця ГО "Інститут культури України" та дослідниця української культури Марина Соботюк.

Нагадаємо, раніше традицію "Щедрого вечора в Україні" включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Також цікаво: Після борщу та кримськотатарських орнаментів: традиції кобзарів-лірників та писанки пропонують включити до культурної спадщини ЮНЕСКО

Прямий ефір