Масова колективізація в Україні та створення Міжнародного валютного фонду — 27 грудня в історії

Зустрічаємо середу, 27 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

27 грудня 537 року відбулося освячення Святої Софії — найбільшого християнського собору того часу. Протягом майже тисячоліття цей символ Стамбула був головним храмом православного світу. За переказами, у ньому посли князя Володимира познайомилися з християнською вірою. Після завоювання міста османами в 1453 році Свята Софія стала мечеттю, а за правління Ататюрка — музеєм. Пізніше будівлю внесли до спадщини ЮНЕСКО. У 2020 році, попри протести, президент Туреччини Реджеп Ердоган своїм указом перетворив собор Святої Софії на мечеть.

Цього дня 1929 року в Україні почалася масова колективізація, що призвела до Голодомору 1932-1933 років. Вона супроводжувалася насильницьким вилученням продовольства, усуспільнення приватної власності селян та земельних ділянок. Вже на кінець 1930 року були розкуркулення понад сімдесят тисяч господарства, а десятки тисяч українських сімей вислані до північних районів СРСР та Сибіру. Голод, який штучно створив сталінський тоталітарний режим, забрав життя майже чотирьох мільйонів українців.

78 років тому у Нью-Йорку був створений Міжнародний валютний фонд. Відповідну угоду підписали представники 29 країн. Основне завдання Спеціального агентства ООН — допомагати країнам членам організації у моменти серйозних труднощів та фінансових криз. Штаб-квартира МВФ розташована у Вашингтоні. Його членами є 190 країн, зокрема, Україна.

27 грудня 1979 року радянський спецзагін під час штурму президентського палацу вбив главу афганського комуністичного режиму Хафізуллу Аміна. Це сталося через два дні після вторгнення армії СРСР до Афганістану. Саме Амін попросив Кремль відправити війська. Проте у Москві були незадоволені його жорстокою політикою і взагалі підозрювали у співпраці зі США. Після смерті Аміна Афганістан очолив більш лояльний для СРСР Бабрак Кармаль, а радянські військові були втягнуті у багаторічну громадянську війну.

15 років тому, у відповідь на ракетні удари палестинців, Ізраїль розпочав наземну операцію "Литий свинець". Її метою було знищення військової інфраструктури ісламського бойового угруповання ХАМАС у Секторі Гази. Операція тривала 22 дні й, за оцінками Ізраїлю, завершилася успіхом. Її жертвами стали понад тисячу палестинців.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір