Маскувальні сітки та окопні свічки: як працює дитячий волонтерський штаб на Чернігівщині

Діти плетуть маскувальні сітки. Скриншот: kanaldim.tv

У маленькому селі на Чернігівщині розташований волонтерський штаб, який передає українським захисникам кілометри маскувальних сіток. До процесу залучено багато дітей. Загалом у селі волонтерить кожен. Хтось в'яже шкарпетки, хтось готує смаколики, хтось заливає воском окопні свічки. Про діяльність волонтерів дивіться у матеріалі "Ранку Вдома".

Чернігівщина. Наша знімальна група у маленькому селі, назву якого мешканці просять не вказувати, адже тут розташований волонтерський штаб, який передає українським захисникам кілометри маскувальних сіток. Плетуть їх і дорослі, і діти. Організував волонтерів завідувач сільського клубу Михайло Феделеш. Разом з чоловіком волонтерить його дружина та діти. 

До повномасштабної війни у клубі діяв власний ансамбль "Барвінок". Артисти-самоучки подорожували з концертами. Зараз співають під час плетіння маскувальних сіток.

"У нас маленьке село, в нас нікуди дітям ходити. Якби у нас не було клубуо, то село б вмерло", — розповідає директор сільського клубу, волонтер Михайло Феделеш. 

Для українських захисників кожен з місцевих робить, що може. Хтось в'яже теплі шкарпетки, хтось готує смаколики, хтось заливаю воском окопні свічки.

"Минулого сезону ми виготовили понад шість тисяч свічок. Все шукали самі. Гроші давали свої. Були й небайдужі, які жертвували чималі суми. Зараз менше допомагають, а тоді, після деокупації, була потужна підтримка", — пояснив волонтер.

Інформацію про волонтерські осередки Чернігівщини, активно поширює Ігор Хонін. До повномасштабного вторгнення він був тамадою та співаком. Свій волонтерський шлях почав ще у 2010 році. Організовував свята для соціально вразливих верств населення. У 2014 році почав допомагати українській армії, чим продовжує займатися досі.

"Люди довіряють. Ми купували машини, генератори, тепловізори, рації, квадрокоптери, теплі речі, амуніція. Все не можливо перелічити. Ці діти, які тут плетуть сітки, мене мотивують", — зізнається волонтер Ігор Хонін.

Майже в кожній сім'ї в цьому селі є захисник. Батько семирічного Гліба загинув у боях на Харківщині. Зараз син героя плете маскувальні сітки, щоб захистити всіх батьків, хто зараз на передовій.

"Він ніби все розумів, але не плакав. Матері забороняв плакати. Ходить на кладовище до батька і показує йому свої нові іграшки. Це дуже тяжко, коли дитина йде на якесь свято на кладовище, показує все фотографії на могилі батька", — розповіла волонтерка Катерина Феделеш.

Дізнайтеся більше про волонтерські колективи Чернігівщини можна на сторінці Ігоря Хоніна в Instagram. Підтримати волонтерів, історію яких ми показали в сюжеті, можна на сторінці Катерини Феделеш у Facebook. Загалом, до допомоги захисникам в цьому маленькому селі долучилися понад 30 осіб, 22 з яких — діти. 

Читайте також: Волонтерська допомога: як жінки на Київщині плетуть маскувальні сітки

Прямий ефір