Поява ялинкової гірлянди та День енергетика в Україні — 22 грудня в історії 

Зустрічаємо п'ятницю, 22 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

22 грудня 1858 року народився відомий італійський оперний композитор Джакомо Пуччіні. Він був випускником Міланської консерваторії. Одна з найкращих опер маестро — "Мадам Батерфляй". Щоправда, публіка оцінила її не одразу, а тільки після того, як головну роль гейші виконала українка Соломія Крушельницька. Артистів та Пуччіні викликали на біс 17 разів. 

Цього дня 1882 року винайшли ялинкову гірлянду. Автор одного з головних атрибутів новорічних свят — Едвард Джонсон, був помічником американського винахідника Томаса Едісона. Його ноу-хау складалося з 80 різноколірних лампочок. До того яскраве мерехтіння створювали за допомогою звичайних воскових свічок, що було не дуже безпечно. 

Вона знала 10 іноземних мов і була єдиною в українській літературі жінкою письменницею наприкінці 1950-х років. Цього дня виповнюється 140 років від дня народження Марії Вілінської. Вона творила під псевдонімом Марко Вовчок. Чи не найвідоміша робота літераторки — історична повість "Маруся", яка принесла Вовчок нагороду Французької академії та була рекомендована до обов'язкового вивчення у французьких школах. 

Французька актриса та співачка Ванесса Параді святкує день народження. Їй виповнюється 51 рік. Знаменитою Ванесса Параді стала ще у 14 років після виходу дебютної пісні Joe le Taxi. Згодом почала зніматися у кіно та рекламних кампаніях. Параді вважають символом модного дому Chanel. Упродовж 16 років параді була цивільною дружиною Джонні Деппа. У них двоє дітей. У 2018 році Параді вперше вийшла заміж. Її обранцем став режисер, сценарист Самюель Беншетрі.

22 грудня в Україні відзначають День енергетика. З початком російської агресії працівники енергетичної галузі залучені до цілодобової роботи. В екстремальних умовах і часто ціною власного життя під ворожими обстрілами енергетики повертають українцям світло. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір