Перший політ української "Мрії" та день народження ініціатора скликання Української Центральної Ради — 21 грудня в історії 

Зустрічаємо четвер,  21 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

21 грудня 1861 року народився визначний громадський та державний діяч, меценат, видавець Євген Чикаленко. Своє життя він присвятив Україні. Був одним з ініціаторів скликання Української Центральної Ради. Його коштом надрукували "Словник української мови Бориса Грінченка", видали першу щоденну українську газету "Громадська думка", а також побудували Академічний дім у Львові — гуртожиток для галицьких та наддніпрянських студентів. Це далеко не весь перелік його досягнень. 

1913 року опублікували перший кросворд. Він з'явився на сторінках американського видання New York World, де його автор Артур Вінн працював редактором. Одного разу чоловік отримав завдання чимось доповнити газету. Тоді Артур згадав дитинство, а точніше головоломки, які для нього створював дідусь. Так з'явився кросворд. Гра "Задача" одразу здобула популярність. Учені стверджують, що розгадування кросвордів уповільнює старіння мозку на 10 років. 

21 грудня 1988 року свій перший успішний політ здійснив найбільший літак у світі — АН-225 "Мрія". Легендарне судно побудували на державному підприємстві "Антонов". "Мрія" —  справжня гордість країни. На її рахунку понад 200 авіаційних рекордів. У лютому 2022 року літак зруйнували російські військові під час спроби захопити аеропорт Гостомель, де базувалася "Мрія". 

Цього дня 1990 року виставою "Я завжди твоя наречена" грузинсько-французького режисера Отара Іоселіані офіційно відкрився Київський академічний театр драми та комедії на Лівому березі Дніпра. До цього власного приміщення у творчого колективу не було. Нині в репертуарі театру драми та комедії понад 50 вистав. 

21 грудня дві 2007 року до Шенгенської зони приєднались одразу дев'ять країн. Того дня до найбільшої зони вільного пересування у світі увійшли Словаччина, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словенія та Чехія. Зараз до території Шенгенської угоди входять 27 держав. Для їхніх громадян скасований внутрішній прикордонний контроль. Україна поки не є членом Шенгенського простору. Втім, у 2017 році Україна підписала угоду про безвізовий режим. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір