Українська дизайнерка Даша Цапенко виростила сукню з грибів і вийшла в ній заміж

Даша Цапенко у сукні з грибів. Скриншот: kanaldim.tv

Українська дизайнерка Даша Цапенко створила сукню з лляного мережива й міцелію, у якій відсвяткувала своє весілля. Дівчина збирала вінтажне лляне мереживо на блошиних ринках і крафтових ярмарках України. Вона поєднала біомасу вирощеного міцелію з фрагментами мережива, утворивши суцільне полотно ажурної структури. Сукня виявилася стійкою до води й пляжного піску, а також є повністю біорозкладною, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Унікальний одяг із грибного міцелію виростила киянка Даша Цапенко — соціальна дизайнерка, перформерка та дослідниця у сфері біодизайну. Має ступінь магістра соціального дизайну Ейндховенської Академії Дизайну (NL). Працювала художницею у резиденції в Академії Яна Ван Айка в Маастрихті. У 2020 році отримала нагороду Bio Art and Design Award. Першим її проєктом став плащ із пророщеного насіння чіа. 

"Ідея полягала у тому, щоб виходити в дощ у цьому дощовику. Це був більш мистецький проєкт. Я сама носила ці плащі, іншим людям давала. Ми їздили в Ірландію, щоб пророщувати їх. Це спрацювало", — розповіла дизайнерка Даша Цапенко.

Згодом українка почала шукати більш практичні матеріали для створення одягу і зацікавилася грибним міцелієм. Так дизайнерка почала співпрацювати з Університетом мікробіології в Нідерландах. 

"Мені дуже пощастило співпрацювати з одним з найкращих мікологів Нідерландів. Він навчив мене, по суті, користуватися біолабораторією. Там я працювала перші пів року. Після чого почала експериментувати з міцелієм у себе в ательє", — продовжує дизайнерка. 

Даша Цапенко показала приклад того, що рослинний одяг можна носити у повсякденному житті й виростила сукню на своє весілля. Даша взяла старе лляне мереживо, яке привезла з України, помістила його у багате поживними речовинами середовище та засіяла спорами грибів. 

"Хотіли створити нібито другу шкіру. Був манекен за параметрами мого тіла. На манекен розклали маленькі шматочки мережива та заклали це все в плідні умови росту", — пояснила Даша Цапенко.

За два тижні біомаса міцелію перетворила фрагменти мережива на суцільну, приємну на дотик тканину. При цьому одяг набув колірної гами від молочно-білого до бежево-коричневого та нерівномірної текстури. 

"Весілля у нас було на пляжі в Гаазі. Тут є Північне море, дюни, пісок. Я навмисне валялась в піску та заходила в море. Мені було цікаво, що станеться з платтям", — резюмувала дизайнерка.

Матеріал виявився міцними, придатним до багаторазового використання. До того ж сукня біорозкладна. Дизайнерка планує "повернути її природі" — сукня проросте в лісі й стане грибами. 

У майбутньому Даша Цапенко мріє створити можливості для вирощування одягу. Наразі вона працює над колекцією одягу для особливих подій, який також вирощує з міцелію. 

Читайте також: Американка реалізувала модний проєкт, аби допомогти українським дизайнерам

Прямий ефір