"Співіснування з темрявою" — унікальна виставка робіт українських митців

Фрагмент виставки "Співіснування з темрявою". Скриншот: kanaldim.tv

У "Мистецькому Арсеналі" відкрилася виставка робіт українських митців "Співіснування з темрявою". У темному просторі експонати є такими собі джерелами світла, завдяки яким глядач може пройти по маршруту. У чому символізм та хто створював інсталяції, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Зима 2022-2023 років була надзвичайно важкою для критичної інфраструктури України. Ризик повного блекауту тоді став одним із головних викликів. Росія майже щодня атакувала українські тепло та електростанції безпілотниками та ракетами. Тоді українців врятували альтернативні джерела живлення. Зокрема, завдяки генераторам працювало все — від маленьких кав'ярень до великих лікарень. 

Зараз у державі розпочалась друга зима під час повномасштабного вторгнення. Плани ворога щодо обстрілів інфраструктури навряд чи змінились. Переосмислити ризики блекауту та тимчасових відключень світла вирішили українські митці. У "Мистецькому Арсеналі" відкрилась виставка їхніх робіт під назвою "Співіснування з темрявою". 

"Ми намагаємось відповісти на питання, яким має бути мистецтво, щоб бути видимим навіть в умовах темряви. Для нас одне з очевидних відповіді це те, що воно має продукувати світло. Тому "Співіснування з темрявою" побудовано таким чином, що це певний маршрут, в темному просторі, де самі роботи є такими світловими точками на маршруті, через які проходить глядач та глядацька", — пояснила кураторка виставки Наталя Чичасова. 

"Співіснування з темрявою" — це 10 робіт різних авторів. Кожен із них через певні образи демонструє свій власний досвід, переживання відсутності світла та намагається відповісти на питання, чи можемо ми сьогодні співіснувати з темрявою? 

Особливим є й звуковий супровід окремих інсталяцій. Композитор Олексій Шмурак — автор аудіосупроводу інсталяції "Нетскейп", ретельно підбирав кожен звук. Зокрема, до аудіодоріжки його вийшли заставки зі старих телевізійних реклам і звук голосування у Верховній Раді України. 

"Це такий собі релакс несвідомого. Ти стикаєшся з примарами минулого, дивними символічними образами про існування яких ти навіть не підозрюєш. Так себе поводить ця звукова частина. Тобто це примари минулого і примари підсвідомого", — резюмував композитор Олексій Шмуурак. 

Побачити те, як сучасні українські художники переосмислюють проблему блекаут, і вони вчаться співіснувати з темрявою, можна в "Мистецькому Арсеналі". Виставка триватиме до 25 лютого 2024 року. 

Також читайте: Ворожі дрони — у музеї: у Києві відкрили виставку зі збитими російськими БПЛА

Прямий ефір