Прем'єра голлівудської драми "Титанік" та відставка Білла Клінтона — 19 грудня 

Зустрічаємо вівторок, 19 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

19 грудня 1917 року в Канаді стартував перший чемпіонат Національної хокейної ліги. У змаганнях взяли участь чотири команди. Першим чемпіоном НХЛ став "Монреаль Вондерерс". Наразі Ліга об'єднує сім канадських та 25 американських клубів. Щороку вони борються за "Кубок Стенлі" — найпрестижніший хокейний трофей. 

Цього дня 1972 року з поверненням на землю екіпажу космічного корабля "Аполлон-17" завершилася американська місячна програма. Астронавти Сернан, Еванс та Шмітт провели на поверхні Місяця рекордні 74 години 59 хвилин. Загалом місія тривала понад 12 діб. За цей час астронавти здійснили три поїздки на місяцеході та зібрали понад 100 кілограмів зразків ґрунту та гірських порід. 

19 грудня 1984 року прем'єри Великої Британії та КНР підписала угоду про повернення Гонконгу під юрисдикцію Китаю. Відповідно до документа, це мало відбутися з 1997 року. Умовою для такого повернення було збереження в Гонконгу капіталістичної системи ще на півстоліття. Невеликий півострів опинився під владою англійців після поразки Китаю у першій Опіумній війні. 

26 років тому відбулась прем'єра голлівудської драми "Титанік". Головні ролі у стрічці Джеймса Кемерона виконали тоді ще невідомий Леонардо ДіКапріо та Кейт Вінслет. "Титанік" — володар 11 премій "Оскар". Це перший фільм, який зібрав понад мільярд доларів у світовому прокаті. Саундтрек до нього у виконанні Селін Діон став однією з найпопулярніших пісень за всю історію музики. 

19 грудня 1998 року Палата представників Конгресу США проголосувала за відставку президента Білла Клінтона. Дебати тривали 14 годин. Тодішнього очільника держави звинуватили у неправдивих свідченнях під присягою і протидії правосуддю у справі про сексуальні домагання. Клінтон став третім в історії США президентом, проти якого була застосована процедура імпічменту. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір