В Україні запустили унікальний поїзд, який працюватиме у прифронтових районах  

Food Train. Скриншот: kanaldim.tv

"Укрзалізниця" за підтримки фонду Говарда Баффета створила автономний поїзд-кухню, який готовий заступити на чергування в прифронтових районах з ушкодженою інфраструктурою. Food Train здатен тиждень працювати автономно. Для цього потрібно 14 кухарів та семеро залізничників для підтримки операційної діяльності поїзда. Це шість вагонів з власною заправною станцією, вагоном-холодильником, кухнею та житлом для персоналу. Проєкт "Кухня на рейках" стартував у День подяки — американського родинного свята, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

"Укрзалізниця" запустила перший у світі потяг-кухню Food Train. Він може працювати без електрики тиждень. Кухарі готують 10 000 тисяч порцій щодня. Соціальний проєкт вдалося реалізувати завдяки підтримці американського благодійника Говарда Баффета. 

"Окрім своєї основної функції — перевізника, "Укрзалізниця" з самого початку повномасштабного вторгнення робить набагато більше. Особливо в напрямку соціальної підтримки", — зазначив голова правління "Укрзалізниці" Євген Лященко.

Готуватимуть у потязі для тих, хто працює на прифронтових територіях і пришвидшує нашу перемогу. Також мешканцям окупованих міст, де тепло та гаряча їжа є критично важливими для життя. 

"Перший рейс робимо до Харкова, до Ізюма. Саме так ми дякуємо нашим поліцейським, медикам та військовим. Також ми дякуємо американським друзям, особисто Говарду Баффету, який вкладає у такі проєкти душу, а не просто гроші", — продовжує Євген Лященко.

Унікальний поїзд розробили за півтора року. Він налічує шість вагонів. Тут є потужні генератори, морозильні камери з продуктами, великі запаси води з фільтраційною та помповою станціями, а також приміщення для персоналу. 

"За планом поїзд має виїжджати у визволений регіон і працювати там місяць. За день ми зможемо готувати 10 тисяч порцій їжі. Робота автономна, без підключення до будь-яких комунікацій протягом тижня", — розповів шеф-кухар поїзда Олексій. 

Олексій разом зі своєю командою допомагають українцям від перших днів війни. Спочатку волонтери готували до п'яти тисяч порції їжі на день і роздавали харчі в шелтерах, бомбосховищах та лікарнях. Відтепер працюватимуть на Food Train. 

"Команда складається з десяти осіб. Це люди, які працюватимуть по два тижні. Потім змінюватися. Загалом це 20 осіб працює. Це і кухарі, прибиральники, посудомийники та вантажники. Також працює обслуговий персонал", — резюмував шеф-кухар.

Гарячі страви швидко розкладають у спеціальні ланч-бокси, які будуть роздавати волонтери. Вони забиратимуть пакунки з потяга та розвозитимуть гарячі обіди по регіонах. 

"Це не перший та й не останній проєкт, який в цьому напрямку ми робимо. Як своїми силами, так і в партнерстві", — резюмував Євген Лященко.

Усі вагони поїзда капітально відремонтували та модернізували на підприємствах "Укрзалізниці". Відтепер Food Train працюватиме там, де це необхідно. 

Читайте також: Долучився навіть Борис Джонсон: Київська кільцева електричка запустила проєкт, що надихає

Прямий ефір