Заснування Української академії мистецтв та день народження культового голлівудського режисера — 18 грудня в історії 

Зустрічаємо понеділок, 18 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

18 грудня 1892 року народився український драматург й письменник Микола Куліш. Він виступав проти тоталітарного режиму та боровся за відновлення справедливості. Його неодноразово заарештовували, звинувачували у непокорі, наказам влади й у забороненій в СРСР діяльності, а саме у розвитку української національної культури. 1937 року Миколу Куліша розстріляли в урочищі Сандармох у Карелії.

1917 року у Києві заснували Українську академію мистецтв. Це був перший вищий художній навчальний заклад у нашій країні. Викладали в академії найкращі майстри свого часу Михайло Бойчук, Григорій Нарбут, Олександр Мурашко. Нині це Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури.

"Мої предки з України", — завжди наголошує найуспішніший режисер сучасності, володар трьох "Оскарів" Стівен Спілберг. Він народився 18 грудня 1946 року. Головна тема його фільмів — дуель маленької людини зі всесвітнім злом. Спілберг дуже вибагливий щодо зйомок. Його персональний рекорд — 50 дублів. Знакові роботи режисера — "Щелепи", "Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега" та "Список Шиндлера".

Бред Піт відзначає 60-річний ювілей. Він хотів бути журналістом. Натомість став актором, в якого десятки успішних ролей та престижні нагороди, зокрема, по два "Золоті глобуси" та "Оскара". Найкращі фільми за участю Бреда Пітта — "11 друзів Оушена", "Містер і Місис Сміт" та "Загадкова історія Бенджаміна Баттона".

Біллі Айліш виповнюється 22 роки. Її пісні розривають музичні чарти, а відеокліпи набирають мільярди переглядів. Співачка здобула всесвітню славу у 14 років, а за чотири роки стала наймолодшою номінанткою на музичну премію "Ґреммі" та отримала п'ять статуеток. Співачка підтримує Україну та присвятила їй пісню Your Power з останнього альбому Happier Than Ever.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір