Створення Православної церкви України та прем'єра найкасовішого в історії Голлівуду фільму — 15 грудня в історії 

Зустрічаємо п'ятницю, 15 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

15 грудня 1791 року у США набрав чинності "Білль про права" — перші 10 поправок до Конституції. Вони проголошували базові права громадян, такі як недоторканність людського життя і майна, свободу совісті, слова та друку, зборів і носіння зброї. Американці прагнули побудувати нову демократичну країну без притаманних Європі монархічних традицій і владних зловживань. Закріплені у США права людини пізніше стали одними з джерел сучасного міжнародного права. 

Цього дня 1939 року в Атланті відбулася прем'єра легендарної мелодрами "Віднесені вітром". Головні ролі у любовному кіноромані про часи американської громадянської війни виконали секс-символ Кларк Гейбл та Вів'єн Лі. Стрічка, створена за мотивами однойменного бестселера Маргарет Мітчелл, зібрала у прокаті два мільярди сімсот мільйонів доларів і з огляду на інфляцію стала найкрасивішою в історії Голлівуду. Фільм отримав 10 премій "Оскар". 

15 грудня 1964 року Палата громад затвердила Державний прапор Канади. За кілька місяців стяг замайорів над парламентським пагорбом. Прапор Канади символізує Тихий та Атлантичний океани, які омивають країну. Червоний кленовий лист, розташований у центрі, підкреслює єдність нації. 

Українському футболісту Олександрові Зінченку виповнюється 27 років. У минулому він гравець молодіжки "Шахтаря", а зараз лондонського "Арсеналу" та Збірної України. Лідерські якості, володіння всіма видами передач і, звісно, техніка головні переваги футболіста. Зінченко — чотириразовий чемпіон Англії, а один із найдорожчих українських гравців та амбасадор благодійної платформи з підтримки України. Юнайтед двадцять чотири. 

П'ять років тому на Об'єднавчому соборі українських Православних церков у Києві створили Православну Церкву України, ухвалили її статут та обрали Настоятель. Ним став митрополит Епіфаній, який отримав від Вселенського патріарха Варфоломія Першого Томос церковний указ, що надає автокефалію, тобто фактично незалежність. І з видачею документа завершився процес створення Помісної православної церкви в Україні. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір