Британський композитор рятує українських дітей із посттравматичними розладами

Найджел Осборн. Скриншот: kanaldim.tv

Музикотерапія — це ефективний спосіб психотерапевтичного лікування пацієнтів із посттравматичними розладами. З такою методикою лікування українців познайомив британський композитор Найджел Осборн. Понад 30 років він займається такою діяльністю. Він грав для дітей у Боснії під час військового конфлікту наприкінці минулого століття, побував у Чечні та Косово. З ким та як він працює в Україні, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Британський композитор Найджел Осборн — один з найбільш знаних у світі експертів з терапевтичної музики. Вже понад рік професор Единбурзького університету допомагає українським дітям справлятися з тривогою та стресом, що спричинені повномасштабної війни.

"Я багато працював з дітьми, які постраждали від війни у Балканському регіоні, в Боснії, Косово, а ще на Близькому Сході та в Африці. Знаєте, що мене найбільше вразило за роки моєї роботи? У всіх дітей однакові симптоми та проблеми, попри те, де вони територіально перебувають", — розповів музичний терапевт Найджел Осборн.

Професор Осборн першим використав музику як терапію для жертв війни та конфліктів. Методику практикував з боснійськими дітьми під час облоги Сараєво у 1992-1996 роках. За це отримав "Премію свободи" Інституту миру.

"Я даю своїм дітям терапевтичну музику, а не клінічну музичну терапію. Терапевтична музика — це спосіб охопити масу дітей, а не допомоги лише невеликій групі одночасно. Травми та важкі переживання впливають на наше тіло та розум. Музика вступає в контакт з цими речами. З її допомогою ми можемо вирішити чимало проблем і без застосування ліків", — пояснив музикант.

За словами Осборна, певна музика може знижувати частоту серцевих скорочень, покращувати роботу ендокринної системи та легенів, нормалізувати рух гіперактивних дітей і навпаки, спонукати до активності млявих та апатичних дітей.

"Найбільше в моїй роботі мені допомагає те, що я мав дуже різнобічну музичну освіту. Частково я класичний музикант, який свого часу грав рок-н-рол, джаз, фолк. Також досліджував різні світові культури, вивчав музику Африки, Індії, Південно-східної Азії. З усього я обрав найкорисніші речі, які могли б допомогти дітям у певних ситуаціях", — резюмував Найджел Осборн.

В Україну Найджел Осборн приїжджає майже щомісяця. Щільний графік професора складається з практичних семінарів для дітей в лікарнях та дитячих будинках у різних містах країни. Крім того, він навчає своєї методики аспірантів в трьох українських університетах.

На Закарпатті британець започатковує проєкт, в межах якого буде досліджувати мозок хворих на епілепсію дітей під впливом музики. Така ініціатива вже працює у Хорватії. У найближчих планах випуск терапевтичного альбому для українських воїнів. До нього увійдуть пісні, записані разом з дітьми.

Читайте також: Лікар, фотограф, музикант і столяр — історія життя 71-річного лучанина та його допомога ЗСУ

Прямий ефір