Ініціатива ВетЕвак займається порятунком тварин на прифронтових територіях

Команда волонтерів-ветеринарів. Скриншот: kanaldim.tv

Зооволонтерська ініціатива "ВетЕвак" допомагає хворим та пораненим тваринам на прифронтових територіях. Команда молодих ветеринарів рятує життя хвостиків, ризикуючи власними. Волонтери працюють у Херсонській, Харківській, Запорізькій та Донецькій областях. Більше про їхню діяльність, а також про те, як можна допомогти, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Валерія Малик — хірург-ветеринар. Під обстрілами росіян на човні вона рятувала тварин, котрі постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. 45 тварин, серед яких була й Тікі, дівчина евакуювала до Києва. У столиці собаці зробили операцію та реабілітували.

"Зараз у Тікі є нова хазяйка. Це наша колега. Вона одразу її до себе забрала та займалася обробками рани. Коли реабілітація завершилася, власниця відвела собачку до кінолога. Хоча в Тікі лише три лапки, собака веде повноцінне життя", — розповідає волонтерка "ВетЕвак" Валерія Малик.

Валерія Малик регулярно їздить на прифронтові території. Вона волонтерка благодійного фонду "ВетЕвак". Це команда молодих ветеринарів, які рятують життя чотирилапим, ризикуючи власними.

"В середньому це десь шість осіб на один виїзд. Є основна команда — це хірург, лікар реанімації, терапевт та анестезіолог. Інші приєднуються за бажанням", — каже засновниця "ВетЕвак" Анастасія Куліш.

Анастасія Куліш — ветеринарна терапевтка. Саме вона рік тому організувала своїх колег задля допомоги тваринам, які страждають від війни. У побитих осколками приміщеннях волонтери обладнують операційні, роблять медичний огляд, щеплення та стерилізацію тварин, ще й роздають господарям сотні кілограмів корму. Годують бездомних тварин.

"За три дні, що ми перебували в Сумській області, нам вдалося роздати понад 600 кілограмів корму, зробити 200 вакцинацій і стерилізувати 30 тварин. Це був стартовий виїзд. Людей було так багато, що ми не змогли забезпечити всіх", — додає Анастасія Куліш.

Команда "ВетЕвак" встигла попрацювати ще й у Харківській, Запорізькій та Донецькій областях. Впритул до лінії бойових дій, де про ветеринарну допомогу можна тільки мріяти. Тож коли люди дізнаються, що до них їдуть ветеринари, то шикуються в черги. 

"Приводять тварин з переломами кінцівок, наприклад, внаслідок осколкових поранень. Часто тварини зазнають автотравм. Тобто, якщо є якісь вибухи, то тварина може злякатися та вибігти на дорогу, потрапити під колеса автомобіля", — пояснює волонтер "ВетЕвак" Богдан Пазен.

Богдан Пазен — лікар інтенсивної терапії та реанімації. Нещодавно повернувся з Донбасу. Пояснює, що у волонтерів є алгоритм дій під час обстрілів.Тих тварин, яким не вдається допомогти на місці, волонтери евакуюють.

Кожен з волонтерів працює у ветклініках столиці. На поїздки у прифронтові регіони беруть додаткові вихідні. За одне відрядження проводять понад півсотні операцій і до тисячі терапевтичних оглядів. Працюють ветеринари абсолютно безплатно.

"Усе залежить від того, як швидко ми зібрали гроші через соцмережі. Як тільки є гроші, то одразу їдемо. Нас возять волонтери, які їздять на бусах, або волонтери на легкових авто, які не проти допомогти", — резюмує засновниця "ВетЕвак" Анастасія Куліш.

Підтримати ініціативу ветеринарів можна донатами, кормом або ж ліками для чотирилапих. Та найкраще — це подарувати евакуйовані із прифронтової зони тварині новий дім.

Читайте також: Неймовірна історія військового Семена та врятованого пса з Мар'їнки

Прямий ефір