Відкриття Лувру та одне з найбільших відкриттів в історії науки — 8 листопада в історії

Зустрічаємо середу, 8 листопада, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

230 років тому у Парижі відкрили Лувр. У минулому королівська резиденція, а сьогодні — один з найбільших художніх музеїв світу. Його колекція налічує понад 400 тисяч творів мистецтва. Давньогрецька статуя Венера Мілоська, "Раби" Мікеланджело, картина "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі — серед унікальних експонатів Лувру. Скляна піраміда, яка служить входом в будівлю — одна з визначних пам'яток Франції й улюблене туристичне місце. Щорічно Лувр відвідують мільйони туристів з усього світу.

8 листопада 1867 року свій перший сезон відкрила Національна опера України. Глядачам представили виставу "Аскольдова могила" композитора Олексія Верстовського. Свого часу саме на сцені Національної опери вперше українською мовою прозвучала опера Миколи Лисенка "Різдвяна ніч". У 1896 році будівлю знищила пожежа, згоріла одна з найкращих на той час музичних бібліотек — костюми й декорації.

Через п'ять років був зведений новий сучасний театр опери та балету. Сьогодні на його сцені виступають зірки світового рівня оперна співачка Людмила Монастирська, прима балерина Катерина Кухар, прем'єр балету Олександр Стоянов. Попри повномасштабне російське вторгнення, театр продовжує працювати.

У цей день 1895 року були винайдені рентгенівські промені. Одне з найбільших відкриттів в історії науки зробив німецький фізик Вільгельм Рентген. X-промені, які наразі допомагають точно виявити захворювання внутрішніх органів на ранніх стадіях, він відкрив під час експериментів з трубкою і бароковими екранами. Скористався вчений розробками українського винахідника Івана Пулюя. За своє відкриття Вільгельм Рентген отримав першу Нобелівську премію з фізики.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір