Коли зробила хрест на обличчі ляльки, то відчула полегшення, — майстриня Лариса Галянт про унікальну мотанку

Лялька-мотанка Лариси Галянт. Скриншот: kanaldim.tv

Унікальну ляльку мотанку виготовила майстриня Лариса Галянт в межах проєкту "Скарби скрині Київського Полісся". Найбільша на Київщині інтерпретація ляльки-мотанки — заввишки 165 см, стане символом перемоги українців, вважає авторка. В межах фестивалю можна було побачити й унікальні строї традиційного народного одягу Київського Полісся, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Музично-етнографічний проєкт "Скарби скрині Київського Полісся" відбувся в Музеї давньоруського гончарства у Вишгороді. На виставці презентували мотанку заввишки 165 сантиметрів.

"Робила її близько місяця. Було багато було нюансів. Шити одяг, ставити ляльку на каркас, укріплювати все", — зізнається майстриня Лариса Галянт.

На обличчі мотанки — сакральний хрест. Він створений у поєднанні трьох кольорів. Білий колір зазвичай не використовують на ляльках, адже він означає тугу та жалобу. Втім, з огляду на повномасштабну війну росіян проти українців і пережиток окупації, Лариса Галянт вирішила додати трохи білого з надією, що все погане від українців відійде назавжди.

"Коли я тільки обличчя зробила, то відчула полегшення. Полегшення і впевненість в тому, що буде перемога нашого українського народу. Тут є й червоний колір — символ перемоги. Чорний — власності", — пояснює Лариса Галянт.

Лариса Галянт проводить майстер-класи для дітей із виготовлення ляльок-мотанок та веде гурток декоративно ужиткового мистецтва. У вільний час співає в аматорському колективі "Серпанок". Від початку року майстриня створила сотню ляльок. Здебільшого їх дарує або віддає на благодійність, де збирають кошти на потреби українських захисників. Її син теж захищає Україну.

Лариса Галянт мріє створити особливу ляльку мотанку, поєднати в ній сучасне та минуле козацького роду, аби передати всю красу української вишивки. Окрім того, вузликова лялька — це давній сакральний оберіг, якому майже п'ять тисяч років. Вона несе в собі особливу енергетику та є запорукою щастя і добробуту в родині.

Також цікаво: Зашифровані символи щастя: дизайнерка з Кривого Рогу виготовляє унікальний одяг

Прямий ефір