День створення Конгресу українців у Канаді та відкриття "Поля пшениці" у США — 7 листопада в історії

Зустрічаємо вівторок, 7 листопада, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Цього дня 1867 року у Варшаві народилася одна з найвідоміших жінок у світовій науці Марія Склодовська-Кюрі. Вона навчалася у паризькій Сорбонні — у найромантичнішому місті світу. Там вона познайомилася з майбутнім чоловіком, фізиком П'єром Кюрі.

"Ми повністю присвятили життя науковій роботі. Наші дні минали у лабораторії", — згадувала вчена, яка ввела в обіг термін радіоактивність.

Разом Марія й П'єр здійснили революційне наукове відкриття Радію та Полонію. Подружжя виховало двох доньок. Марія Склодовська-Кюрі не лише перша жінка, лауреатка Нобелівської премії, а і єдина, яка отримала нагороду у двох різних сферах науки — фізиці та хімії.

7 листопада 1940 року — День створення Конгресу українців у Канаді. Суспільно громадська організація з'явилась у місті Вінніпег. Її створили для координації дій місцевих українських організацій та їхньої співпраці з урядом країни. Нині українська діаспора в Канаді налічує понад мільйон осіб.

За кількістю етнічних українців, що мешкають за кордоном, Канада входить у першу трійку. Крім того, це одна з країн, яка відчинила свої двері для українських біженців після початку повномасштабного вторгнення Росії. Канадці надають фінансову підтримку, зброю і, що важливо, дотримуються санкційної політики проти країни-агресорки.

Цього дня 2015 року у Вашингтоні відбулася церемонія відкриття пам'ятної скульптури "Поле пшениці". Монумент присвячений Голодомору — страшній трагедії, яку штучно створив сталінський тоталітарний режим в Україні у 1932-1933 роках.

Меморіал розташований у самісінькому центрі Вашингтона, навпроти залізничного вокзалу Union Station. Його створили у вигляді дев'ятиметрового пшеничного поля вилито з бронзи. Автор монумента американська архітекторка українського походження Лариса Курилас, матір якої пережила голод.

Нині майже 30 країн світу офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу. Серед них Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія. Також у низці країн розпочався процес ухвалення резолюції та постанов про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір