Проєкт "Добро зі зла": як українець перетворює трофеї ЗСУ на меблі та предмети побуту

Проєкт "Добро зі зла". Скриншот: kanaldim.tv

Майстер Станіслав Закаблук створює унікальні речі з трофеїв, які у бою вибороли українські військові. Він створив благодійний проєкт "Добро зі зла" в рамках якого дає нове життя решткам озброєння. У його колекції є глечики, свічники, тарілки, стільці та навіть чайники. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Світильник з уламка російської ракети, тарілка з гільзи, пивний кухоль чи навіть барні стільці з решток зенітної установки. Усі ці речі Станіслав Закаблук створює з трофеїв, які у бою вибороли наші військові. Чоловік з дружиною Марією мешкають неподалік Харкова.

До повномасштабного вторгнення мали свій невеличкий бізнес та майстерню. Жінка виготовляла в ній кошики з мотузок, чоловік різноманітні речі. Паралельно працював у сфері будівництва. Проте після 24 лютого 2022 року обоє стали всіляко допомагати нашим військовим. Згодом до чоловіка звернулися захисники й попросили виготовити щось з фронтових трофеїв.

"Просили зробити щось із цих трофеїв. Типу бери й фантазуй. До цього у нас в лісі тут недалеко впала ракета. З її хвоста зробив світильник. Це була перша моя така робота", — розповів волонтер, ініціатор проєкту "Добро зі зла" Станіслав Закаблук.

Так виникла ідея створити благодійний проєкт "Добро зі зла". Життя новим речам, зрештою, озброєння, Станіслав дає власноруч. У його колекції глечики, свічники й навіть чайники. Його дружина Марія виконує функцію піар-менеджера. Це вона знімає вироби на відео і публікує у соцмережах.

Спочатку трофеї, з якими працює подружжя, привозили друзі та знайомі військові. Згодом проєкт набув розголосу, і тепер до майстрів звертаються зовсім незнайомі люди.

"Вже нам пишуть військові, яких ми не знаємо. Вони просять створити різні речі з відстріляних гільз чи тубусів. Ми залюбки беремося за цю роботу", — каже ініціаторка проєкту "Добро зі зла" Марія Закаблук.

Вироби постійно представлені на благодійних аукціонах. Буває, родина і сама проводить збори на допомогу ЗСУ. Подружжя зізнається, часто працюють на межі власних сил, проте зупинятися не збираються, адже кожна продана ними річ наближає нашу перемогу.

Також цікаво: Виставка одеських митців "Мови війни" — екскурсія музеєм Ханенків

Прямий ефір