Визволення Києва від нацистів та відкриття першого українського телецентру — 6 листопада в історії  

Зустрічаємо понеділок, 6 листопада, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

У ніч проти 6 листопада 1943 року Київ визволили від німецько-фашистських загарбників. Це трапилось унаслідок Київської наступальної операції, котра була складовою битви за Дніпро. Бої за столицю України — одні з найзапекліших в історії Другої світової. Воєнні дії зруйнували весь історичний центр Києва. Хрещатик і його околиці перетворились на суцільні руїни. Тоді підірвали мости та багато будівель, серед яких найкращі міські кінотеатри, театр, консерваторія, цирк. Сотні приватних одноповерхових будинків згоріли. Були й масові вбивства, зокрема розстріли євреїв у Бабиному Яру. Гітлерівська окупація Києва тривала 778 днів.

6 листопада 1960 року в нашій столиці запустили метрополітен. Київ став першим містом в Україні, де з'явився підземний транспорт. Питання побудови метрополітену у столиці постало ще 1936 року, але грандіозним планам завадила Друга світова. Остаточне рішення щодо зведення підземки ухвалили 1944 року. За п'ять років розпочались будівельні роботи. Вони тривали 11 років. За цей час створили п'ять станцій метро "Дніпро", "Арсенальна", "Хрещатик", "Університет" і "Вокзальна".

Спочатку Київський метрополітен перевозив 60 тисяч осіб на добу, а вже нині перевозить понад мільйон. Адже це три чинні лінії завдовжки майже 70 кілометрів та 52 станції. Одна з найкрасивіших у світі — станція "Золоті ворота". Посеред мозаїк, стилізованих під мистецтво Київської Русі, є таємний напис "Слава Україні!". Під час війни метро це не тільки швидкий і надійний транспорт, а й укриття, де можна сховатись від ракетних обстрілів.

Цього дня 1951 року у самісінькому центрі Києва на вулиці Хрещатик, 26  відкрили перший в Україні телецентр. Будівництво тривало понад десять років, а все обладнання було виключно українського виробництва. Протягом перших років телецентр працював у тестовому режимі. Чіткого графіка виходу програм в ефір не було, але зазвичай вони транслювалися двічі на тиждень майже по дві години. Цікаво, що у Києві того часу налічувалося лише 662 телевізори.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір