Хосе Андрес став амбасадором United24 — історія відомого шеф-кухаря

Хосе Андрес справа. Скриншот: kanaldim.tv

Хосе Андрес допомагає Україні з першого дня повномасштабної війни. Його благодійна організація World Central Kitchen приготувала понад 235 мільйонів страв в Україні та 7 інших країнах, де перебували наші біженці. Зараз шеф-кухар отримав почесне звання амбасадора United24. Зірковий шеф-кухар Хосе Андрес, дізнавшись про повномасштабне вторгнення росіян в Україну, відклав усі свої справи та вирушив в Україну. Історію благодійника дізнавайтеся у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Заснована Андреасом у 2010 році організація World Central Kitchen має місію — нагодувати постраждалих від стихійних лих у перші ж години після трагедії. Безпосередньо в країнах, де точаться військові конфлікти, організація не працювала.

Ситуація в Україні змінила правила роботи World Central Kitchen. Хосе Андрес та його колеги зрозуміли, що недостатньо годувати українців лише на кордонах. Потрібно терміново розгортати роботу і в українських містах та селах.

Так, представництва World Central Kitchen відкрилися в Києві, Одесі, Харкові та Львові. Хосе Андрес особисто підтримував благодійну діяльність кухарів і допомагав готувати їжу для мешканців Бучі, Ірпеня, Чернігова, Миколаєва, Херсона та інших міст, постраждалих від агресії росіян.

"Найкращий спосіб, яким Сполучені Штати Америки та міжнародна спільнота можуть допомогти Україні — це не привозити все ззовні, а максимально підтримувати місцеву економіку, місцеву інфраструктуру, інвестувати гроші на місцевому рівні, створювати робочі місця. Це дасть Україні можливість боротися за свою свободу", — вважає шеф-кухар Хосе Андрес.

У листопаді 2022 року Хосе Андрес отримав орден від Володимира Зеленського "За заслуги II ступеню". Табличку з його іменем розмістили на "Алеї сміливості" в Києві. У 54-річного Хосе Андреса понад 30 ресторанів. Всі вони відзначені численними нагородами, зокрема і Меленівськими зірками. Сам шеф-кухар двічі потрапляв до списку 100 найвпливовіших людей за версією журналу "Тайм". Також був визнаний найкращим шефом та гуманістом за рішенням фонду Джеймса Бірда. У 2019 році Хосе Андреса номінували на Нобелівську премію миру за діяльність World Central Kitchen.

Шеф-кухар та благодійник постійно демонструє своє негативне ставлення до російської агресії. Наразі вона продовжує підтримувати українців на прифронтових територіях і сподівається, що у статусі амбасадора United24 зможе максимально ефективно допомогти відновлювати нашу країну.

Також цікаво: Актор серіалу "Надприродне" Міша Коллінз долучився до напрямку розмінування України у United24

Прямий ефір