Інститут раку починає проводити реабілітацію пацієнтів з онкологічними захворюваннями   

Реабілітація в Інституті раку. Скриншот: kanaldim.tv

В Інституті раку відкрили відділення реабілітації для людей з онкологією та бойовими травмами. Допомога надаватиметься безплатно в межах державної програми медичних гарантій. Усі подробиці дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

У Національному інституті раку розпочали реабілітацію пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Для цього в медичному закладі облаштували три нові зали фізичної терапії, де щодня можуть відновлювати здоров'я до 50 осіб. Реабілітаційна допомога надаватиметься безплатно в межах державної програми медичних гарантій.

"На другому етапі плануємо залучати додаткові фінанси для відкриття окремого відділення для реабілітації. Відділення буде відкрите не менше ніж на 20 ліжок. Також реабілітаційні зали будуть в поліклінічному відділенні. Вже ми маємо обладнання. Також у відділенні кліматології буде невеличкий зал для реабілітації", — розповідає директорка Національного інституту раку Олена Єфіменко.

Комплексної реабілітації в Інституті раку забезпечує мультидисциплінарна команда: ерготерапевти, фізичні терапевти, психологи та фахівці з мови і мовлення. Ефективне відновлення пацієнтів з онкологією надзвичайно важливе, зауважують спеціалісти.

Відтепер в онкологічному закладі з'явилась можливість створити повний цикл реабілітації: від моменту встановлення діагнозу до лікування та відновлення пацієнтів. Онкологічна реабілітація загалом не відрізняється від звичайної, та все ж певні особливості має.

"Тобто ми можемо радитися з хірургами-онкологами, радіологами хімієтерапевтами, обговорювати медикаментозні призначення пацієнтів, враховувати їх супутню патологію, дивитись чи є метастази, чи нема метастазів і тоді вже планувати індивідуальний план реабілітації", — пояснила завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини Валерія Соловйова.

Зробити сучасний ремонт у приміщенні та придбати новітнє обладнання для реабілітації допомогли партнери й благодійники. Зокрема, фонд "Запорука", який скерував на реалізацію проєкту три з половиною мільйони гривень.

"Це перші зали фізичної терапії при відділенні з таким доступом для пацієнтів, які не мають можливості або пересуватися, або не мають можливості оплачувати собі реабілітацію в приватних закладах", — додала комунікаційна директорка БФ "Запорука" Дар'я Савченко.

У медичному закладі очікують на тренажери для розробки моторики рук, підвісної терапії та вертикалізатори для активного відновлення опорно-рухового апарату. Перше в Україні реабілітаційне відділення при онкологічному закладі планують повноцінно запустити наприкінці дві 2023 року.

Читайте також: Ініціатива TAPS Dental: як стоматологи та благодійники лікують військових на фронті

Прямий ефір