Спортивні носи: як та хто розвиває ноузворк в Україні

Таміла Шустова. Скриншот: kanaldim.tv

Ноузворк — один із наймолодших видів собачого спорту в Україні. Його розвиває кінологиня Тамілла Шустова зі своїми чотирилапими друзями. Ноузворк — це спорт, у якому замість вибухівки та заборонених речовин собаки шукають три спеції: апельсин, корицю і гвоздику. Як це відбувається, дивіться у "Ранку Вдома".

Еббі, Кукі, Атом та Квік — чотирилапі спортсмени, які неодноразово представляли Україну на міжнародних змаганнях. Їхня власниця Таміла Шустова розвиває один з наймолодших в Україні видів собачого спорту — ноузворк. Це спорт для домашніх улюбленців. Тут замість вибухівки, зброї та заборонених речовин собаки шукають три спеції: апельсин, корицю і гвоздику. У спорті існують різні рівні складності, яких спортсмен досягає поступово. Починають навчання з пошуку однієї спеції, а далі ускладнюють роботу. Ще міжнародні змагання проводяться в різних категоріях.

"Це категорія предмети. Коли ми шукаємо запах в будь-яких предметах. Категорія приміщення — це пошук в будь-якому приміщенні. Воно може бути як маленьке, так і велике. Неважливо. Потім категорія місцевість. Це власне пошук на вулиці. Є категорія транспорт. Це пошук на транспортному засобі", — розповідає кінологиня Таміла Шустова.

Саме цей вид спорту Таміла першою почала розвивати в Україні. Жінка проходила семінари та навчання за кордоном і з часом відкрила власну школу.

"У нас в Україні є декілька сертифікованих тренерів. Вони з польської ліги ноузворк. Ми займаємося розвитком цього спортом в Україні, організовуємо змагання, проводимо їх, судимо, навчаємо людей і намагаємося розвивати цей спорт, тому що він дуже класний. Він підходить для будь-якої собаки", — пояснює Таміла Шустова.

Таміла не тільки розвиває цей спорт серед українців, а й демонструє високі результати на міжнародних змаганнях. Під час останніх змагань Таміла й Кукі обійшли найдосвідченіших спортсменів. Звісно, це велика радість для українського ноузворк ком'юніті. Втім, все, про що зараз мріє кінологічна, це перемога України.

Читайте також: Собаче реаліті: очільниця Національного реєстру рекордів мотивує українців брати собак з притулку

Прямий ефір