День народження художника Михайла Бойчука та патент на кулькову ручку — 30 жовтня в історії

Зустрічаємо понеділок, 30 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

30 жовтня 1882 року на Тернопільщині народився український художник монументаліст Михайло Бойчук. Його талант помітив місцевий вчитель, і про юнака написали в газеті. Після цього ним зацікавився відомий митець Юліан Панькевич. За його сприяння Бойчук переїхав до Львова, де познайомився з релігійним малярством. Згодом навчався у Віденській, Краківській і Мюнхенській академіях мистецтв. Михайло Бойчук автор композиції "Тайна вечеря", ікони "Покрова Богородиці", власноруч розписав каплицю Дяківської бурси у Львові.

Михайло Бойчук — один з творців та професорів Української академії мистецтв. Багато студентів мріяли навчатись у нього, попри жорсткі умови — слухатися його в усьому, навчатися не менше семи років і протягом цього часу не одружуватися. Бойчук був людиною неординарною. Його харизма, оригінальна манера поведінки та ідеологічні погляди не давали спокою радянській владі. Митця звинуватили у буржуазному націоналізмі й 13 липня 1937 року разом з деякими учнями розстріляли, а більшість картин знищили.

135 років минуло відтоді, як запатентували кулькову ручку. Автор винаходу — американець Джон Лауд. Принцип дії ручки був таким. Товстий стрижень пропускав чорнило до кульки, яка оберталася і залишала на папері слід. Це щось на кшталт сучасних кулькових дезодорантів. Щоправда, винахід Лауда був далеким від ідеалу. Влітку чорнило розроблялося і ставало рідким, а взимку навпаки замерзало.

З часом кулькові ручки вдосконалили. Наразі це один з найпопулярніших товарів. Щосекунди у світі їх продається не менше 125 штук.

30 жовтня 1918 року Османська імперія капітулювала у Першій світовій війні. Тоді на борту англійського лінкора "Агамемнон", представниками Великої Британії та султанського уряду було підписане Мудроське перемир'я. Османська імперія вступила у війну 1914 року й воювали на боці Четверного союзу разом з Німецькою та Австро-Угорською імперіями та Болгарським царством.

Визнати поразку і погодитися на перемир'я з Антантою їй довелося після невдачі на Близькому Сході. Вже у листопаді 1918 року до Константинополя — столиці Османської імперії, прибули військові кораблі Антанти. Місто було фактично окуповане, а через п'ять років колись могутня імперія припинила своє існування. Натомість утворилася Республіка Туреччина.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір