Збір для саперів: організатори фестивалю "Хоробрі міста" збирають 10 мільйонів гривень на розмінування деокупованих територій 

Фестиваль "Хоробрі серця". Скриншот: kanaldim.tv

Нещодавно у Києві відбувся благодійний фестиваль від Ukraїner "Хоробрі міста". На ньому збирали кошти для інженерно-саперних груп, що займаються розмінуванням деокупованих територій. Фестиваль став продовженням серії коротких відео про міста, які навіть перебуваючи в окупації продовжують чинити опір ворогу і прискорювати своє звільнення. Деталі — у "Ранку Вдома".

Десятки фотографій тимчасово окупованих та деокупованих українських міст, книги та предмети, в яких ворог частіше за все залишає вибухівку, віртуальна екскурсія містами й селами, що пережили окупацію — це маленькі частинки фестивалю "Хоробрі міста"

"Це справжній фестиваль, присвячений хоробрим містам, які досі знаходяться в окупації, які ми дуже чекаємо додому. Ми мали на меті підтримати тих людей, які досі знаходяться в окупації. Ми хочемо сказати їм, що ми їх чекаємо, ми їх пам'ятаємо, ми вболіваємо за їх повернення. Нам здавалося, що випустити якусь статтю про це. Треба емоційно до них доторкнутися. Бо кожне місто хоробре", — пояснила продюсерка та культурна менеджерка Ukraїner Єлизавета Цимбаліст.

Фестиваль "Хоробрі міста" — це продовження однойменної серії коротких відео про міста, які перебуваючи в окупації, продовжують чинити опір ворогу і прискорювати своє звільнення. Автори цих відео проєкт Ukraїner, який разом з фондом "Повернись живим" перетворив інтернет історію на великий фестиваль.

"Після повномасштабного вторгнення ми перекваліфікувалися у репортажистів. Ми фіксуємо злочини окупантів. Ми почали фантазувати на цю тему, шукати кошти, розширювати масштаби проєкту", — додала Єлизавета Цимбаліст.  

Головна ідея "Хоробрих міст" — повернення тимчасово окупованих територій та інтеграція їх мешканців в українське суспільство. Участь у фестивалі взяли десятки людей, яким не байдуже майбутнє міст і сіл, що вже повернулись додому, і тих, яким ще належить це зробити.

Всіх учасників і організаторів фестивалю "Хоробрі міста" об'єднала ще одна мета — збір на 10 000 000 гривень. Кошти з кожного проданого квитка, сувеніру, книги чи навіть горнятка кави в межах фестивалю будуть спрямовані на розмінування окупованих територій.

"Ці гроші будуть спрямовані конкретно на закупівлю пікапів і обладнання для саперних груп. Кожен сапер заслуговує на шанс повернутися додому живим та неушкодженим", — сказала керівниця інструкторського відділу фонду "Повернись живим" Вікторія Дворецька.

Ще однією великою частиною фестивалю став благодійний концерт в рамках якого відбувся благодійний аукціон. Лоти для нього надали самі виконавці — Лілу45, Саша Чемеров та репер Otoy.

За один день на фестивалі "Хоробрі міста" зібрали понад мільйон гривень, але мета у 10 000 000 гривень ще не досягнута. Проєкт Ukraїner та фонд "Повернись живим" вирішили продовжити збір до грудня. Дізнатись подробиці й зробити внесок можна на офіційних сторінках проєкту в соцмережах.

Також цікаво: Книжка про історичні регіони України очолила топ продажів на Amazon

Прямий ефір