Відкриття антибіотика проти туберкульозу та день народження "батька кінематографа" — 19 жовтня в історії

Зустрічаємо четвер, 19 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

19 жовтня 1862 року у французькому Безансоні народився Огюст Люм'єр. Передусім він відомий як один із винахідників кінематографа, а саме унікального апарату, що поєднував функції камери та проєктора. Його Огюст винайшов разом із молодшим братом Луї. У них був справжній тандем. Луї — чудовий винахідник, а Огюст — менеджер.

1895 року у паризькому "Гранд кафе" на бульварі Капуцинів Люм'єри організували перший в історії публічний кінопоказ. Тоді вони представили глядачам короткометражні фільми, зняті на їхню камеру. Після закінчення сеансу парижани були у захваті, а братів Люм'єрів почали називати батьками кінематографа.

Він не мав українського паспорта, але завжди називав себе українцем. 19 жовтня 1926 року народився видатний меценат та економіст Богдан Гаврилишин. Під час Другої світової війни уродженець Тернопільської області опинився у Німеччині, а згодом перебрався до Канади. Вищу освіту за фахом "інженер-механік" здобув в Університеті Торонто, перш ніж стати одним із найвпливовіших українців світу. Він працював офіціантом та лісорубом. 

Богдан Гаврилишин був співзасновником Міжнародного центру перспективних досліджень Міжнародного інституту менеджменту в Індії, а згодом і в Україні. Також легендарний меценат заснував стипендіальні програми для молодих українців та був головою численних міжнародних наукових конференцій і семінарів у 89 країнах світу.

80 років минуло відтоді, як відкрили антибіотик стрептоміцин. Перший засіб ефективний проти туберкульозу — невиліковної в ті часи хвороби. Це був результат довготривалої праці американського мікробіолога та біохіміка українського походження Зельмана Ваксмана та його команди. Дослідити процес руйнування палички туберкульозу у ґрунті уродженцю Вінниччини запропонувала Американська туберкульозна асоціація. Він погодився, адже захоплювався вивченням інфекційних захворювань. 

Випробували препарат у клініці Майо. Вже 1946 року після всіх можливих тестувань і вдосконалення, препарат стали застосовувати в усьому світі. За відкриття антибіотика, який рятує людські життя, Ваксман отримав Нобелівську премію з фізіології та медицини.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір