IT для військових: як та хто організував безплатне навчання для захисників

Олександр Литвиненко. Скриншот: kanaldim.tv

35-річний айтівець Олександр Литвиненко допомагає українським військовим опанувати нову професію. Навчання відбувається ввечері. Для того, щоб приєднатися треба лише бажання, та ноутбук з камерою та мікрофоном. Волонтер прагне допомогти захисникам, аби після перемоги вони мали гідне майбутнє. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

35-річний айтівець Олександр Литвиненко безплатно навчає програмування українських військових. Уроки проводять ввечері. Для того, щоб долучитися до цього процесу треба ноутбук з камерою та мікрофон.

Волонтер захопився програмуванням 18 років тому, ще у старших класах. Здобувши знання і досвід, почав викладати. Згодом разом з другом заснував власну IT-школу.

"Ми зробили спочатку маленьку школу по JavaScript. Тобто це був певний стек технологій, який потрібен був саме нам. Надалі ми це розвивалися, поглибили спеціалізацію", — розповів айтівець Олександр Литвиненко.

Навчання в школі було розраховано на один рік. Заняття проводили як онлайн, так і офлайн. Понад п'ять років друзі навчали українців програмування, допоки Росія не розпочала велику війну.

Після 24 лютого 2022 року школа призупинила свою роботу. Спочатку Олександр Литвиненко планував виїхати в Каліфорнію до друзів. Чоловік має серйозні проблеми зі здоров'ям, тому не може нести службу. Втім, він відмовився від цієї ідеї в останній момент.

Коли вирішив, що залишається вдома, почав міркувати, чим може бути корисним Україні. Спершу згадав про своє захоплення подорожами й віддав усе своє туристичне обладнання місцевому ТрО. Згодом ініціював безплатне навчання з програмування для біженців. Зібралося понад 120 охочих. Волонтер розробив онлайн програму на дев'ять місяців і потроху почав повертатися до життя і допомагати іншим.

Зараз Олександр Литвиненко розробив програму для українських воїнів. Вона розрахована майже на рік навчання. Айтівець намагається створити зручний графік та за потреби проводить індивідуальні заняття. Волонтер продовжуватиме безплатне навчання захисників, щоб після перемоги вони мали гідне майбутнє.

Читайте також: З війни — в IT-сферу: що відомо про освітні проєкти для ветеранів

Прямий ефір