Витончений протест: хто та навіщо відкрив ресторан "Крим" навпроти посольства РФ у Польщі

Прапори на вході до "Криму" у Варшаві. Скриншот: kanaldim.tv

Кримськотатарська родина відкрила у Варшаві ресторан із назвою "Крим". Все б нічого, та цей заклад став символом боротьби з окупацією Росії. Його відкрили напроти посольства РФ. Гостей тут пригощають лише національними стравами, а кожен елемент інтер'єру розповідає про історію Криму. Про витончений протест сім'ї, у якої РФ забрала дім, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Український, польський та кримськотатарський прапори майорять перед входом до "Криму". Саме так називається ресторан, який відкрила кримськотатарська родина у Варшаві — навпроти посольства Російської Федерації, що окупувала її рідний дім.

"Позаяк ми відкривали заклад навпроти російського посольства, то концепція виникла миттєво. Це однозначно мав бути "Крим" у тому вигляді, який ми можемо запропонувати людям. Це вільний від російської окупації Крим", — пояснив власник ресторану "Крим" Ернест Сулейманов.

Кримськотатарський прапор приїхав разом із власником ресторану Ернестом з рідного Криму. З ним чоловік брав участь у проукраїнському мітингу в Сімферополі 26 лютого 2014 року. Тоді кримські татари разом з українцями на добу відтермінували окупацію. Також активіст Ернест на акціях протестував проти так званого референдуму та закликав усіх небайдужих зупинити свавілля.

За проукраїнську позицію Ернеста переслідували російські спецслужби. Його фото розвісили на стовпах у Сімферополі й стверджували, що він нібито є злочинцем. Залишатися в Криму було небезпечно. Тож чоловік разом із родиною вимушено покинув рідний дім, переїхав до Києва, а згодом у Польщу. Але навіть тут боротьба за Крим не вщухає. Ернест та Ельміра вважають свій заклад — формою протесту.

"Ми на мітингу щодня. Коли вивішуємо наші прапори, то демонструємо свій протест. Ми проти окупації. Ми стверджуємо, що Крим не російський, а український, у межах, які визнає міжнародна спільнота", — провадить ресторатор.

Вільний Крим — саме таку атмосферу в ресторані створила дружина Ернеста, відома кримськотатарська художниця Ельміра Сеіт-Аметова. Тут усі роботи з Криму, Кераміку виготовив її брат, а картини намалював батько.

Гостей тут пригощають лише національними стравами. Чебуреки, запашна кава на піску, пахлава медова, долма. Так власники ресторану знайомлять відвідувачів із культурою свого народу та Криму.

"У нас дуже багата кухня. На жаль, через депортацію чимало страв втрачені. Наприклад, моя мама з Євпаторії. Вона завжди робила чебурек. Тато, з південного регіону, робив янти. Гарбуз та овочі — це південний регіон. Все, що пов'язане з м'ясом, це степовий регіон", — розповідає рестораторка Ельміра Сеіт-Аметова.

Тут повсякчас лунає кримськотатарська музика. На мить видається, що це не Варашава, а Бахчисарай. Тим часом Ернест Сулейманов чекає моменту повернення додому. Каже в Крим в'їжджатимуть на власному авто з номерами виданими в українському Криму.

Читайте також: Пікапи для ЗСУ — допомога від "Фонду національного добробуту Криму"

Прямий ефір