Аналізатор води — інноваційна розробка студентів КПІ

Інноваційна розробка студентів КПІ. Скриншот: kanaldim.tv

У КПІ ні на хвилину не зупиняється робота майбутніх інженерів, конструкторів і авіаторів. Їхня нова інноваційна розробка — аналізатор, здатний цілодобово моніторити стан води. Винахід робить заміри води в реальному часі. Вже на експериментальному етапі він вміє визначати кількість нітратів і рівень каламутності у водоймі, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Проєкт працює на перспективу, кажуть студенти КПІ. Актуальною розробка є ще й через ситуацію в Україні. Інноваційний аналізатор води робить заміри в реальному часі. Вже на експериментальному етапі він вміє визначати кількість нітратів і рівень каламутності у водоймі.

Аналізатор води працює за принципом супутникового телефону. Десятки датчиків за допомогою високоточних лазерів збирають інформацію та передають її супутнику. Звідти вона транслюється на комп'ютер, або смартфон та аналізується у спеціальній програмі.

Зараз розробка працює в тестовому режимі, але довела свою ефективність на прикладі аналізу води в річках Либідь та Почайна. В планах розповсюдити аналізатори по всіх водоймах України. Для цього потрібно понад 100 000 подібних датчиків.

"Це майбутнє метрології водного середовища. Американці вже зробили датчики та починають їх розповсюджувати. Втім, їх мало для того, щоб закрити простір, особливо український. Особливо після катастроф, які сталися на півдні України. Нам важливо знати все про стан води", — пояснив доцент приладобудівного факультету КПІ ім. Сікорського Віктор Таранов.

Мінімальна ціна американського аналізатора перевищує суму у 18 000 доларів. Український аналог коштуватиме близько 1 500 доларів. Проєктом вітчизняних розробників вже зацікавилися європейські партнери. КПІ подав проєкт на грантові програми. За словами Віктора Таранова, зацікавленість виявили Туреччина, Румунія та Нідерланди.  

Розробники проєкту сподіваються що невдовзі за допомогою грантів вдасться завершити розпочате та організувати виробництво високотехнологічних українських датчиків, які стануть основою всесвітньої системи контролю забруднення води.

Читайте також: Новий фільтр для води: унікальна розробка українців стане у пригоді військовим та цивільним з деокупованих територій

Прямий ефір