Початок Oktoberfest та день народження першого посла України в Ізраїлі — 12 жовтня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо четвер, 12 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

12 жовтня 1810 року в німецькому Мюнхені вперше відбувся Oktoberfest — найбільший у світі пивний фестиваль. Приводом для народного гуляння стало весілля майбутнього короля Баварії принца Людвіга I та принцеси Терези. Святкування тривало тиждень. Величезні пивні намети, костюмований парад, баварські національні костюми й особливий сорт пива — візитні картки Oktoberfest.

Право варити пиво для свята мають лише шість заводів. За один раз, офіціанти розносять зазвичай близько 12 літрових кухлів. Щорічно двотижневий фестиваль, який занесений до Книги рекордів Гіннеса як найбільша свято у світі, відвідує не менше шести мільйонів людей із понад 60 країн світу.

Письменнику, сценариста, політику, дипломату, публіцисту Юрію Щербаку цього дня виповнюється 89 років. Він перший міністр охорони навколишнього природного середовища незалежної України, а також перший посол України в Ізраїлі. Він написав понад 100 наукових робіт і два десятки книг. Одну з них "Стратегічна роль України" видав Український науковий інститут Гарвардського університету.

12 жовтня 55 років виповнюється голлівудському актору Х'ю Джекману. Він народився в австралійському Сіднеї. Спершу працював клоуном, офіціантом, а також підробляв на заправці. Популярність до Джексона прийшла, коли йому був 31 рік після виходу на екрани фантастичного бойовика "Люди Х".

У кіно автор з'явився в образі супергероя-мутанта Росомахи. Цю роль Джекман виконав вже сім разів, віддавши їй 16 років і 228 днів свого життя. Згодом потрапив до Книги рекордів Гіннеса за найдовшу роль супергероя Marvel.

Цьогоріч стало відомо, що Джекман повертається до культової ролі Росомахи. Зараз тривають знімання фільму "Дедпул 3". Актор підтримав Україну у війні, яку почала Росія, і закликав інших також це зробити.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір