Артефакти виявили під час реставрації контори: як у Броварському лісництві вирішили створити "Музей лісу"

Броварське лісництво. Скриншот: kanaldim.tv

Нещодавно у Броварському лісництві під час ремонту приміщення знайшли документи та старовинні інструменти лісівників. Ці артефакти стали головними в експозиції новоствореного "Музею лісу". Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Історія Броварського лісництва розпочалася наприкінці XIX століття, коли на північній околиці Броварів з'явилася панська садиба. Згодом маєток став конторою лісництва. Історична будівля була в доброму стані, адже збудована з високоякісних матеріалів. Та все ж вона потребувала реставрації.

Під час ремонтних робіт у приміщенні лісівники знайшли унікальні документи, яким понад 100 років. Це надихнуло надихнули лісівників на створення у панській садибі "Музею лісу".

Один із перших експонатів протокол про лісопорушення 1879 року, де повідомляється, що хтось вкрав дерево з казенного лісу, у винного не знайшли, тому штраф змусили сплатити лісника. Інший документ датований 1914 роком "Про нагородження золотою медаллю в об'їзника Броварського лісництва Івана Волкова".

"Тут близько 150 таких цікавих артефактів. експозиція наповнюється щодня приносять нам щось нове та цікаве", — розповів директор Дарницького лісопаркового господарства Михайло Явний.

Ознайомившись із документами того періоду, можна відстежити, як змінювалась географія київських лісів та як їх обліковувати. Крім старовинних матеріалів, у "Музеї лісу" представлені мапи, таксаційні описи, прилади та засоби, з котрими працювали лісівники в різні часи.

В музеї відчувається особливий дух лісництва. Тут можна побачити елементи спецодягу лісівників і багато раритетних світлин, де зображені люди, які були безмежно віддані своїй справі.

Броварське лісництво найстаріше в Києві. Про його поважний вік свідчать дерева, яким вже понад 160 років. Свого часу тут було виявлено чимало рідкісних знахідок.

"Хочу подарувати музею знак лісника. Тоді він називався лісний сторож. Йому понад сто років. Він випущений у 1881 році. Це той рік, яким датуються найстаріші документи Броварського лісництва. Такі знаки носили лісники на грудях, і це знак державної служби", — розповів директор Броварського краєзнавчого музею Ігор Кріпак.

Від перших днів війни працівники лісопаркового господарства активно допомагали Збройним силам України, надавали матеріали для будівництва фортифікаційних споруд і деревину для обігріву блокпостів та місць дислокації військ.

"Після початку повномасштабного вторгнення Росії були прильоти й до нас. Контора була пошкоджена. Були вибиті вікна, двері, фасад пошкоджений. Звісно ми відреставрували все", — резюмував лісничий Броварського лісництва Олександр Волевич.

Музей потрібен для того, аби пам'ятати історію київських лісів, знайомити з нею майбутні покоління і розповідати, як зароджувалась та розвивалась лісова галузь в Україні впродовж століть.

Читайте також: Олесь Санін провів екскурсію інтерактивною виставкою за мотивами фільму "Довбуш"

Прямий ефір