Рішення про автокефалію для ПЦУ та патент на електричний реєстратор — 11 жовтня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо середу, 11 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

11 жовтня 1887 року запатентована електрична машина для підрахунку голосів на виборах. Її винайшов американець Томас Едісон. Це був його перший і один з найкращих приладів. Електричний реєстратор висвітлював і фіксував відповідь "за" або "проти".

Свій апарат Едісон запропонував Конгресу США. Щоправда, американські парламентарі вважали винахід непотрібним, адже не були зацікавлені у швидкому підрахунку голосів. Лише згодом цей пристрій гідно оцінили. Зараз без нього не відбуваються жодні вибори.

Цього дня 1919 року пасажирам літака вперше в історії запропонували харчування на борту. До переліку послуг його додала британська авіакомпанія під час рейсу "Лондон-Париж". Вартість кошика зі сніданком становила три шилінги. Послуга стала дуже популярною. Сьогодні майже кожна авіакомпанія пропонує безплатне, або платне, харчування для пасажирів під час польоту.

П'ять років минуло відтоді, як Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати автокефалію Православній церкві України. Це була історична подія, адже відновленню давнього зв'язку нашої країни зі світовим православ'ям передував важкий шлях. Церковний указ, який надає фактичну незалежність автокефалію, 5 січня 2019 року підписав Варфоломій I.

Вже наступного дня Томос вручили настоятелю Православної Церкви України митрополиту Епіфанію. Це відбулося під час святкової літургії в резиденції Вселенського Патріархату у Стамбулі. З видачею документа про автокефалію завершився процес створення Помісної православної церкви в Україні.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір