Відкриття Дніпровської ГЕС та масований ракетний удар Росії по мирних містах України — 10 жовтня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо вівторок, 10 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

10 жовтня 1932 року запрацювала Дніпровська ГЕС. На той момент це була найбільша гідроелектростанція в Європі. Проєкт розробив інженер Іван Александров. Керував будівництвом український вчений Олександр Вінтер. Також до спорудження були залучені іноземні корпорації й фахівці, серед яких американський військовий інженер Х'ю Купер. Звели греблю за п'ять років.

В часи Другої світової війни Дніпровську ГЕС підірвали росіяни за наказом Сталіна, щоб зупинити наступ німців. За підрахунками істориків, тоді загинуло від 20 000 до 100 000 людей. У 1950 році греблю повністю відновили, а у 2000-х роках модернізували. Сьогодні ДніпроГЕС — флагман української гідроенергетики.

10 жовтня 1947 року на Житомирщині народилася співачка Ніна Матвієнко. Вона була п'ятою з 11 дітей у бідній родині, тому навчалася в інтернаті. Там Ніна Матвієнко співала і грала в драматичному гуртку. Понад 20 років берегиня української пісні, як часто називали співачку, була солісткою хору імені Григорія Верьовки.

У репертуарі Матвієнко понад 250 українських пісень і жодної російської. В радянські часи її навіть звинуватили у націоналізмі й на 17 років заборонили виїжджати за кордон. Співачка також грала у кіно і телевиставах.

Ніна Матвієнко постійно підтримувала Збройні сили України. Від початку війни їздила країною з благодійними концертами, виступала в бомбосховищах, а також у шпиталях. До свого 76 дня народження Ніна Митрофанівна не дожила два дні. Смерть співачки стала болісною втратою для українського народу.

Торік 10 жовтня Росія завдала масованого ракетного удару по мирних містах України. Повітряна тривога не затихла по всій території країни, а вибухи лунали у Києві, Дніпрі, Вінниці, Кривому Розі, Львові та інших містах. Окупанти атакували Україну з акваторії Чорного моря та з Каспійського регіону. Того дня росіяни випустили 84 ракети різних типів, зокрема, "Іскандерами" та "С-300", "Торнадо-С". З них 43 збили українські ППО.

Внаслідок російської атаки постраждали об'єкти цивільної й критичної інфраструктури школи, університети, медичні заклади, житлові будинки, енергетичні об'єкти. За один день російські ракети забрали життя 23 мирних українців. Понад сотня людей отримали поранення. Частина областей залишилась без електрики. Ракетний удар росіян по Україні 10 жовтня 2022 року став одним з наймасштабніших за час Великої війни.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір