Поява Всесвітнього поштового союзу та день народження Джона Леннона — 9 жовтня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо понеділок, 9 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

9 жовтня 1874 року створено Всесвітній поштовий союз зі штаб-квартирою у швейцарському Берні. Документ підписали представники 22-х країн. Тоді встановили єдині для всіх тарифи та габарити, а також максимальну і мінімальну вагу відправлень. Сьогодні до міжнародної організації входить понад 190 країн, зокрема, й Україна.

Найбільша поштова мережа нашої країни "Укрпошта" передусім відома у всьому світі своїми марками. Роботи національного оператора неодноразово відзначали міжнародними нагородами. Торік найкращою у світі визнали першу українську поштову марку, випущену в умовах воєнного стану. На ній зображений російський корабель і український військовий, який вказує ворогу відомий напрямок.

Днями "Укрпошта" анонсувала вихід благодійної серії марок "Зброя перемоги. Світ з Україною". На поштовому аркуші зображена воєнна техніка, що збільшила бойові можливості Збройних сил України й допомагає нашим бійцям у боротьбі з російськими загарбниками.

Цього дня 1904 року у Кам'янці-Подільському народився поет Микола Бажан. Свої перші вірші написав ще до того, як йому виповнилось 20 років. Збірку молодого поета виходили одна за одною. Від колег Бажан відрізнявся авторським не класичним стилем. Свого часу був членом ВАПЛІТЕ — однієї з найяскравіших письменницьких організацій тогочасної Європи. Працював також кінокритиком, редактором, кіносценаристом, перекладачем.

Завдяки зусиллям поета, після трьох з половиною десятиліть у світ вийшла "Українська радянська енциклопедія". Видання на 17 томів розповідало про українців, різні наукові, мистецькі, суспільні галузі України. У 1970 році Гарвардський університет висунув кандидатуру Бажана на здобуття Нобелівської премії. Втім, поет відмовився, сказавши: "Моя літературна спадщина занадто скромна".

Світ зустрів його виттям сирен і вибухами бомб. Так пишуть про день народження Джона Леннона — лідера гурту The Beatles. У ніч проти 9 жовтня 1940 року нацистська Німеччина здійснила наліт на Ліверпуль, де з'явився на світ легендарний виконавець. Після розлучення батьків Джона виховували тітка та її чоловік.

Ще дитиною Леннон точно знав, що буде рок-музикантом. У шкільні роки він захопився рок-н-ролом та створив групу The Quarrymen. Хлопці грали на шкільних вечорах і молодіжних клубах. Незабаром назву гурту змінили на за The Beatles. За десять років існування ліверпульська четвірка підкорила весь світ. Джона Леннона називають одним з найвидатніших британців в історії країни.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір