Робота з дітьми з аутизмом: матір особливих діток під час війни відкрила на Київщині центр раннього розвитку

Ольга Маковенко з молодшим сином. Скриншот: kanaldim.tv

Ольга Маковенко — мама двох дітей з аутизмом. На Київщині вона відкрила центр раннього розвитку для діток з таким діагнозом. Центр працює двічі на тиждень. Заняття тривають по дві години. Відкрити заклад вдалося коштом програми "СОС. Діти". Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Ольга Маковенко — матір двох дітей з аутизмом. Під час війни жінка спромоглася відкрити власний центр раннього розвитку дітей у місті Василькові Київської області.

За фахом Ольга Маковенко — вчителька початкових класів. Роботі у школі присвятила понад десять років свого життя, доки не пішла в декрет. Зараз жінка працює музичним вихователем у дитячому садочку та виховує двох особливих синів. Про діагноз старшого сина Святослава, котрому зараз сім років, дізналася, коли йому було 2 роки.

"В мене було таке питання: "За що? Чому саме я?". Потім я почала читати про цю хворобу. Виявилося, що розлади аутичного спектра бувають різні. Хотілося знайти таких самих мам, як я, щоб з ними просто поспілкуватися. Просто зрозуміти, як соціалізувати таких дітей", — пояснює засновниця Центру раннього розвитку для дітей з аутизмом Ольга Маковенко.

Спочатку Ольга Маковенко знайшла таких мам у Києві, а потім вирішила об'єднати жінок у рідному Василькові. Разом батьки змогли організувати дозвілля для своїх дітей. Малеча відвідує групові заняття з танців та грає у футбол.

Другого сина Всеволода Ольга народила через декілька років. Він теж дитина з аутизмом. Жінці довелося все починати спочатку обстеження, лікарі, особливий підхід та соціалізація. Тільки но життя почало налагоджуватися, як Росія розпочала повномасштабну війну. Втім, Ольга вирішила залишатися у Василькові.

Коли російські війська відійшли від столиці й стало трохи спокійніше, у Василькові відкрили перший дитячий садочок. Ольга Маковенко пішла туди працювати вихователькою і брала на роботу своїх синів. Пізніше вона потрапила на бізнес-тренінг для жінок, який і став поштовхом до відкриття власної справи.

"Я написала бізнес-план. Виявилося, що він добре написаний, пройшов. Потім мені виділили кошти для студії", — провадить Ольга Маковенко.

З реалізацією допоміг проєкт "СОС. Діти" — програма екстреної допомоги. Так, з вересня 2022 року жінка набрала кілька груп дітей. За отримані кошти Ольга придбала проєктор, екран для нього, принтер та різні необхідні для роботи матеріали.

"Я працюю два рази на тиждень по дві години тривають заняття. Це діти з 4-х років. Ми обов'язково займаємося аплікаціями, займаємося фізкультурою, готуємося до різних свят", — резюмує Ольга Маковенко.

Жінка продовжує створювати належні умови для розвитку і соціалізації дітей з аутизмом, щоб кожна дитина отримувала якомога більше турботи.

Читайте також: Центр орфанних захворювань: як працює унікальне відділення Київської обласної дитячої лікарні

Прямий ефір