День народження "Мулен Руж" та початок "Війни Судного дня" — 6 жовтня в історії

Фото: kanaldim.tv

Зустрічаємо п'ятницю, 6 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Легендарному кабаре "Мулен Руж" у Парижі сьогодні виповнюється 134 роки.  Енергійний і відвертий танець канкан — родзинка червоного млина. Глядачами яскравого шоу в різний час були такі відомі особистості, як художник Пікассо, письменник Оскар Уайльд, принц Едуард VII Уельський.

"Мулен Руж" — один із символів французької столиці та улюблене місце туристів з усього світу. Щорічно його відвідують близько 600 000 глядачів. Кабаре займає почесне місце в Книзі рекордів Гіннеса, адже на його сцені 29 махів ногою роблять за 30 секунд. Побувати в Парижі і не відвідати "Мулен Руж", значить не до кінця перейнятися французькою столицею.

Цього дня 50 років тому почався арабо-ізраїльський конфлікт, який увійшов в історію під назвою "Війна судного дня". Сирія і Єгипет напали на Ізраїль в день одного з найважливіших свят юдаїзму Йом-Кіпур. Протягом перших днів вторгнення сили арабських держав переважали. Їм вдалося просунутися вглиб території Ізраїлю. Втім, згодом ізраїльська армія перейняла ініціативу на полі бою.

Конфлікт тривав 18 днів і завершився перемогою Ізраїлю. Жертвами стали майже 4 000 сирійців, за різними оцінками, від 5 000 до 15 000 тисяч єгиптян та приблизно 3 000 ізраїльських солдатів. Війна Судного дня передувала підписанню Кемп-Дейвідської мирної угоди між Єгиптом та Ізраїлем, яка формально завершила довготривалий стан війни між країнами.

6 жовтня 1975 року київське "Динамо" вперше завоювало Суперкубок УЄФА — престижний футбольний європейський трофей. Біло-сині під керівництвом Валерія Лобановського перемогли мюнхенську "Баварію". На виїзді кияни сенсаційно мінімально обіграли німців, а вже у Києві довели свою перевагу. Матч завершився з рахунком 2:00. Всі голи забив Олег Блохін.

Тоді з трибуни НСК "Олімпійський" клуб "Динамо" підтримувало 100 000 вболівальників — стільки вміщав стадіон. Щоправда, охочих побачити успіх киян на власні очі було значно більше. Наразі "Динамо" — найтитулованіший вітчизняний футбольний клуб та один з найвідоміших у Європі. Крім того, біло-сині входять у почесний список найкращих клубів світу XX століття.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір