Затвердження міжнародного сигналу лиха SOS та День єдності у Німеччині — 3 жовтня в історії

Зустрічаємо вівторок, 3 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

3 жовтня 1852 року народився один з найвидатніших українських художників Киріак Костанді. Він був директором Одеського музею мистецтв. Критичний реалізм передвижників і французький імпресіонізм сплелися в його роботах тонко і гармонійно. Його цікавили люди й природа. Костанді називали співцем ранньої весни й поетом сутінків. Картина "Розквітлий бузок" — один з найкращих творів художника.

Цього дня 1906 року затвердили міжнародний сигнал лиха SOS. Сталося це на морській конференції в Берліні за участю 29 держав. Літери SOS використовували у разі неминучої небезпеки для радіозв'язку на морі. Сигнал є послідовністю трьох крапок, трьох тире, трьох крапок, що передаються без пауз між буквами.

SOS — окремий символ азбуки Морзе, представлений у вигляді послідовності букв лише для зручності запам'ятовування. Фрази, які часто пов'язують з цим сигналом — Save Our Souls (врятуйте наші душі) або Save Our Ship (врятуйте наш корабель). Swim Or Sink (пливіть або потонемо), або навіть Stop Other Signals (припиніть інші сигнали), з'явилися вже після ухвалення сигналу. Хто і коли вперше використав сигнал лиха SOS невідомо.

Цього дня в Німеччині відзначають День єдності — об'єднання ФРН та НДР. Вони були розділені після Другої світової війни. Берлінська стіна довжиною 155 кілометрів і висотою до чотирьох метрів розмежувала західну і східну частини країни протягом 28 років. За цей час при спробі подолати бетонний паркан загинуло понад сто осіб. Процес об'єднання почався після падіння Берлінської стіни. 3 жовтня 1990 року державні установи тепер були ліквідовані, а армія розпущена. Східна і Західна Німеччина стали єдиною країною.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранком Вдома"!

Прямий ефір