Історія маленького хлопчика, який мріє щасливо жити у своїй країні: де послухати легендарну Steal Away у виконанні українського хору

Ірландець записав пісню з українським хором. Скриншот: kanaldim.tv

Ірландський музикант та автор пісень Філ Коултер записав пісню Steal Away у супроводі українського хору. Пісню знають всі ірландці. Це історія маленького хлопчика, який мріє щасливо жити у своїй країні. Нині ці слова стали особливо актуальними для українців. Де можна почути її та якою була реакція автора на українську версію, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

Історія знайомства ірландського музиканта з хором українських переселенців розпочалася навесні 2023 року. Тоді до Філа Коултера звернувся керівник урядової установи, завданням якого було опікуватися українськими біженцями в Ірландії. Він розповів музиканту про найбільшу спільноту наших земляків в ірландському місті Каван і про неймовірний хор, який створили там біженці.

"Моя співпраця з українським хором — це дуже глибоке партнерство. Це одна з тих подій, що дала мені найбільше натхнення. Я бачив чисту радість в очах українців. Було стільки світла і така чудова позитивна атмосфера. Коли я вперше почув, як вони заспівали мою пісню українською, то я заплакав", — зізнався музикант Філ Коултер.

Композицію Steal Away 81-річний музикант написав у 1983 році. Українці взяли цю пісню до свого репертуару як своєрідний гімн. Філ Коултер прослухав записи свого хіта у виконанні українців і зрозумів, що пісня набула нового звучання. Тому її варто перезаписати.

"40 років тому я написав про втечу від смути в Північній Ірландії. Гадки не мав, що ця лірика все ще буде потрібною для багатьох людей сьогодні. Коли ти бачиш все в контексті сучасної України, то справді розумієш, наскільки важлива нині пісня про те, як почати нове життя, залишивши позаду порожні вулиці, морок та спустошення", — резюмував автор Філ Коултер.

Репетиції Коултера з українцями тривали кілька тижнів. Прем'єру оновленого синглу офіційно представили публіці наприкінці літа у Дубліні.

"Це музика солідарності. Це демонстрація нашої підтримки інтеграції українців до ірландської спільноти. Також це цікаво для людей, які знають пісню Філа Коултера вже 40 років, адже тепер його хіт знайшов нову аудиторію", — сказала директорка з організації підтримки біженців Аделін О'браян.

Наразі пісня Steal Away у виконанні Філа Коултера та українського хору доступна для прослуховування у сервісі Spotify. Насолодитися звучанням ірландської композиції на український лад можуть усі охочі.

Читайте також: Вистава "Тіні забутих предків" в Массачусетсі об'єднала світ задля допомоги Україні

Прямий ефір