У Києві відкрили першу українську бібліотеку настільних ігор

Перша в Україні бібліотека настільних ігор. Фото: kyivcity.gov.ua

У Києві відкрилася бібліотека ігор. Це спільний проєкт КМДА, Київської центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка і Спілки українських видавців настільних ігор. Усі ігри в колекції бібліотеки українською мовою. Переважно це українські розробки, або сертифіковані іноземні зразки, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Зробити настільні ігри доступними, сформувати спільноту однодумців, зламати стереотип про те, що ігри тільки для дітей — це три кити, на яких тримається новий спільний проєкт КМДА, Київської центральної бібліотеки імені Шевченка і Спілки українських видавців настільних ігор.

"Це величезний потенціал пізнання та розвитку для дітей та дорослих. Це ще один майданчик для спілкування. Звичайно, це один зі способів пізнання світу. Всі ігри, які є в колекції бібліотеки, українською мовою. Це українські вечорниці, яких ми не могли уявити ще два-три роки тому", — пояснює голова постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха.

Перша в Україні бібліотека настільних ігор. Фото: kyivcity.gov.ua

Як не парадоксально, але на розвиток культури настільних ігор в Україні вплинула повномасштабна війна. До 2022 року частка російських настільних ігор на ринку сягала 95%. 

"Вони блокували ліцензії на українську мову. Український видавець просто не міг домовитись на те, щоб перекласти гру українською. Тому цей напрям молодий для України. Існує багато стереотипів, що це дитяча іграшка чи азартна забавка. З цим ми будемо поступово боротись. Бо ігри — це потужний образотворчий проєкт", — каже голова Спілки видавців настільних ігор Олександр Борисенко.

Перша в Україні бібліотека настільних ігор. Фото: kyivcity.gov.ua

Перша бібліотека настільних ігор є пілотним проєктом. Фонд настільних ігор поки що нараховує 130 екземплярів. Серед них є як класичні ігри, так і новинки індустрії. Багато з них належать українським авторам та лише набирають популярності вдома, однак уже виходять на міжнародний ринок.

"Це українське виробництво. Тут є такі, які розроблялись українцями. Є такі, на які купувалися ліцензії. Їх перекладали та друкували спеціально для України. Маємо ідею масштабувати проєкт", — резюмує директорка Центральної бібліотеки ім. Шевченка для дітей Яна Біленко.

Центральна бібліотека чекає на поціновувачів якісних українських ігор та всіх охочих долучитись до спільноти гравців. Згодом тут також планують проводити турніри з найпопулярніших настільних ігор.

Читайте також: Book Aid International передала українським бібліотекам 25 000 книг англійською мовою

Прямий ефір