Таке можна побачити тільки у "Ремісничому дворі" у Житомирі: як юрист 26 років тому створив унікальний музей

Федір Євтушенко. Скриншот: kanaldim.tv

Музей "Ремісничий двір" розташований на околиці Житомира у мікрорайоні Крошня. Засновник і директор народного музею історії ремесел Федір Євтушенко за фахом юрист. Його хобі — колекціонування, дало поштовх до створення великої експозиції. Унікальний музей наповнений рідкісними експонатами, які родина Євтушенко збирала понад чверть століття, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Засновник та директор музею Федір Євтушенко за фахом юрист. Колись він був приватним підприємцем і захоплювався колекціонуванням. Це хобі стало поштовхом до створення музею.

"26 років тому, 5 вересня 1997 року, я знайшов цей склоріз. Він виготовлений у ХІХ столітті в Москві на фірмі "Шефтель". Сам інструмент алмазний, із ручкою зі слонової кістки та посрібленими елементами. Склоріз досі в гарному стані й може використовуватися за призначенням. Саме після того, як він потрапив до мене, я вирішив збирати ремісничі інструменти. Це поклало початок колекції", — розповів директор музею "Ремісничий двір" Федір Євтушенко.

За десятки років колекціонування Федору Євтушенко вдалося зібрати найрізноманітніші експонати: від перших сокир наших пращурів до єдиного чинного в Україні двигуна внутрішнього згоряння 1910 року випуску.

Створювали музей всією родиною на території старої котельні. На вулиці серед дерев та плюща, який плететься будівлею та додає місцю казковості, розташували різноманітне старовинне обладнання, верстати.

Тут навіть відтворили кузню XIX століття. Найстаріший її експонат — ковадло. Всі інструменти досі у робочому стані. Саме приміщення котельні розділили та створили кілька експозицій.

"Ми розділили експозицію на три напрямки. Це "Музей історії ремесел" — основний. Другий напрямок — промисловість Житомирщини у XX столітті, в тому числі й виставка "Світ дитинства". Третій напрямок — це чеські ремесла та технології", — провадить директор "Ремісничого двору".

На полицях однієї з музейних кімнат зберігаються парфуми та різні дрібниці колишніх модниць. На другому поверсі — кімната зі старовинними годинниками й колекцією сокир. Найстаріші експонати "Ремісничого двору" — це кремнієві сокири, яким понад 9 000 років.

За іншими дверима відвідувачів чекає приємна несподіванка — виставка "Світ дитинства", де зібрана величезна колекція іграшок. Серед пластмасових ляльок, солдатиків, машинок, самокатів, настільних і розвивальних ігор увагу звертають на темношкірих ляльок.

"Темношкірі ляльки випускали на "Київській фабриці ляльок". Їх відправляли в африканські країни, як подарунки для темношкірих дітей. Відбувалося це з 1960-х років до розвалу Радянського Союзу. Є у нас і лялька "Петрушка". Найстаріша лялька нашого музею. Її одягали на пальці руки й забавляли діток. Належала ця іграшка родині барона фон Штейна, нашого житомирського військового інженера", — резюмував Федір Євтушенко.

Завершує експозицію "Музей чеських ремесел і технологій". Саме на Крошні у Житомирі, де нині працює "Ремісничий двір", у другій половині XIX століття почали масово оселятися чехи. Завершується екскурсія чаюванням у затишній атмосфері. Наразі Федір Євтушенко із родиною планують розширювати музейний простір і проводити майстер-класи з гончарства та друкарської справи.

Також цікаво: Музей книги та друкарства України готує віртуальні екскурсії та зацифровує цінні експонати

Прямий ефір