У Києві відкрили виставку, присвячену роботі гуманітарних місій в Україні

Ірина Верещук. Скриншот: kanaldim.tv

Під час повномасштабної війни в Україні працюють понад 100 міжнародних гуманітарних організацій та 24 агенції ООН, які надають підтримку українцям. У центрі Києві відбулася фотовиставка, присвячена гуманітарним співробітникам. На світлинах зображені історичні моменти — будні людей, які допомагають тим, хто постраждав від війни. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Вони розміновують територію України, надають психологічну та медичну підтримку, відбудовують лікарні та займаються реабілітацією та протезуванням. Під час повномасштабної війни в Україні працює сотня міжнародних гуманітарних організацій та 24 агенції ООН, які надають безпрецедентну підтримку українцям.

"Україна знаходиться під постійними та безжальним атаками Російської Федерації. Це змусило мільйони людей залишити свої домівки, країну. Лікарні та школи знищені, люди живуть у страху. Підтримка, підтримка і ще раз підтримка для мільйонів українців, які її потребують. Масштаб гуманітарної допомоги для України найбільший, який коли-небудь здійснювала ООН. Щохвилини ми реагуємо на потреби людей, які постраждали від військової агресії росіян", — каже координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун.

У самому серці Києва відбулася фотовиставка, присвячена гуманітарним співробітникам. На світлинах фрагменти історичних подій та будні людей, які допомагають тим, хто постраждав від війни.

"Їхня роль є дуже важливою для гуманітарного фронту. Якби не було гуманітарних місій ООН, Червоного Хреста України та інших організацій, нам було б значно складніше. Україна дякує їм за допомогу", — заявила віцепрем'єр-міністр України Ірина Верещук.

Десятки світлин зробив український фотограф Едуард Крижанівський. Він працює з іноземними партнерами України від початку повномасштабного вторгнення Росії.

"Залишаючись в Києві, я не міг сидіти склавши руки. Вирішив фотографувати та показувати світу, що взагалі відбувається в Україні. Кадри з евакуації людей, особливо з Ірпеня, найстрашніші. Ти дивишся і досі переживаєш той момент", — розповів фотограф Едуард Крижанівський.

Протягом повномасштабної війни в Україні та під час виконання своїх обов'язків загинуло щонайменше дев'ять гуманітарних працівників. Виставка — прояв поваги до цих людей.

"Ця російська війна принесла багато страждань українцям. Сьогодні ми хочемо висловити вдячність усім волонтерським організаціям, які працюють на лінії фронту, національним організаціям, які підтримують Україну. Дякуємо кожному іноземцю, який приїхав в Україну, щоб підтримати людей. Ми хочемо показати, що паралельно з трагедією, яку створюють російські окупанти, ми завжди поруч. Ми дуже віддані люди. Коли ми їдемо на лінію фронту, то слідуємо за військовими. Це потребує глибокої віри. Ми віримо у права людини", — резюмувала Деніз Браун.

Робота людей в гуманітарних місіях ніколи не вкладалася в рамки стандартного графіка. Сюди йдуть за покликом серця і з розумінням того, що інколи обійми та добре слово можуть бути важливішими за гуманітарний набір.

Також цікаво:

Прямий ефір